Nalazite se trenutno ovde:


*
MS Tim    D O B R O D O S L I    ! ! !

Karlo Štajner - 7000 dana u Sibiru

Autor (Pročitano 1024 puta)

dovla15 i 1 gost pregledaju ovu temu.

Karlo Štajner - 7000 dana u Sibiru
« poslato: 28 Septembar 2018, 22:27:36 »
 

Na mreži sergej2015

 • Zahvalnice
 • -Zahvalio: 1098
 • -Pohvaljen: 508
 • Član u razvoju
 • ****
 • 7
  Poruke
Karlo Štajner - 7000 dana u Sibiru

"7000 dana u Sibiru je autobiografski roman koji je 1971. napisao Karlo Štajner, a objavila izdavačka kuća Globus u Zagrebu. U njemu, Štajner opisuje kako je, iako je bio uvjereni komunist, 1936. postao žrtva Staljinove velike čistke kada je uhićen u svojem stanu u Moskvi i nevino osuđen isprva na deset, pa potom na dvadeset godina zatvora i rada u gulagu zbog izmišljenih optužbi da je bio "agent Gestapoa" zbog svoje austrijske nacionalnosti. U knjizi, Štajner detaljno opisuje bijedu, jad i krajnju okrutnost života u sovjetskim logorima u kojima su se zatvorenici iskorištavali u najtežim fizičkim poslovima.

Štajner je prebačen u nekoliko lokacija, od Soloveckih otoka, preko Norilska pa sve do Maklakova u Sibiru, ali je izdržao zahvaljujući svojoj supruzi Sonji, koja ga je vjerno čekala sve to vrijeme sve do 1955., kada su se ponovno sreli. Nakon Staljinove smrti i destaljinizacije, Štajner je pušten na slobodu i oslobođen svih optužbi 1956., nakon čega je otišao natrag u Jugoslaviju, u Zagreb, gdje je živio sve do svoje smrti. Prema Štajneru, manuskript knjige je godinama čekao da se objavi, ali su u Jugoslaviji izgleda neki nastojali spriječiti objavljivanje: kada je poslao dvije kopije romana u Zagreb i Beograd, obje su nestale. Ipak, nakopokon je dočekao objavljivanje knjige kada je to Tito osobno odobrio. Četiri godine nakon objave, knjiga je prevedena i na njemački i francuski jezik, dok je 2004. izdavačka kuća iz Honk Konga po prvi put knjigu izdala i na kineskom jeziku, koju je preveo Shi Chengtai.

4.6. 1972., 7000 dana u Sibiru je dobila nagradu redakcije Vjesnika "Ivan Goran Kovačić" za najbolju knjigu. Wolfgang Leonhard navodi kako je Štajner dao detaljnu analizu sovjetske ekonomije koja je jedino funkcionirala zahvaljujući masovnom izrabljivanju milijuna zatvorenika koji su praktički radili besplatno godinama. Također je razbio razne tabue, među njima i onaj kako je Staljin dao uhititi i njemačke i i austrijske antifašiste te ih predati Hitlerovoj Njemačkoj.[4] Najteže razdoblje doživio je tijekom Drugog svjetskog rata, kada su sovjetski čuvari bili osobito okrutni, što je doseglo vrhunac kada je 2.9. 1942. strijeljano oko 400 zatvorenika, što se nazivalo "danima mesa". Miljenko Jergović o romanu kaže da je "savršena antropološka studija, roman o dvadesetom vijeku, potvrda grandioznog zločina komunizma, koja iščezava poput fatamorgane, čim se na nju pokušaju pozvati antikomunistički šakali."

Izvor: Wikipedia

Članak Miljenka Jergovića na ovu temu:
https://www.jergovic.com/subotnja-matineja/mrtve-oci-sonje-stajner/


Moja napomena: knjiga traje 20 sati i 10 minuta. Nema nikakvih tehničkih smetnji. Svi oni koji su nekritički nastrojeni prema bilo kom inostranom faktoru ili ideologijama i njihovim devijacijama (u ovom slučaju SSSR-u, boljševizmu itd.) trebalo bi da pročitaju/preslušaju ovu knjigu i naći će tu svašta nešto - od 9 kruga Danteovog pakla (doduše na - 40 C), patnje, kraha ideala i možda najzanimljivije od svega trijumf ljubavi (svih 7000 dana 20-ak godina mlađa supruga čekala je ovog mučenika iako jako dugo nije znala da je živ). Navodno, Danilo Kiš je inspirisan ovim i na osnovu druženja sa Karlom Štajnerom napisao svoje remek djelo - Grobnica za Borisa Davidoviča (takođe ima audio knjiga na ovom forumu. Čita Miki Manojlović. Tehnički besprijekorno urađena audio knjiga).


Deo IOvde je skriveni sadržaj !!!
Ovaj sadržaj mogu videti samo registrovani članovi nakon zahvaljivanja na dugme HVALADeo IIOvde je skriveni sadržaj !!!
Ovaj sadržaj mogu videti samo registrovani članovi nakon zahvaljivanja na dugme HVALA


« Poslednja izmena: 31 Oktobar 2019, 19:34:10 od strane Agata »
 


Odg: Karlo Štajner - 7000 dana u Sibiru
« Odgovor #1 poslato: 31 Oktobar 2019, 19:34:25 »
 

Na mreži Agata

 • Zahvalnice
 • -Zahvalio: 5988
 • -Pohvaljen: 524012
 • Root Admin
 • Prijatelj foruma
 • *
 • 15523
  Poruke
 • pazi kako hodaš, koračaš po mojim snovima
 nlnk
Da nije okružen budalama, pametan čovjek često ne bi znao što da misli.