Nalazite se trenutno ovde:


*
MS Tim    D O B R O D O S L I    ! ! !

Recenzija/ Zagor Recenzije: Zlatna Serija

Autor (Pročitano 1069 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Recenzija/ Zagor Recenzije: Zlatna Serija
« poslato: 04 Jul 2016, 17:49:51 »
 

Van mreže nevidljiveboje

  • Zahvalnice
  • -Zahvalio: 417
  • -Pohvaljen: 220
  • Aktivan član
  • ******
  • 66
    Poruke
Zagor Recenzije: Zlatna Serija13.NASILJE U DARKVUDU

Prvi zagor objavljen kod nas 68-me. Odrezano mu je prvih par "nevažnih" stranica, I zadnjih "poluvažnih 40 stranica". Usprkos tome, da se pohvatati priča. Vojna jedinica "Crni Vukovi" na čelu sa Klausom misle očistiti teritorij od indijanaca jer ih je pozvao u pomoć jedan pukovnik koji misli da su mu Indijanci ubili sina. Namještaljka.


17.KLARK SITI

Zagorov strip sa naslovnicom Tex Willera. Izgleda da su oni moroni iz Dnevnika bili drogirani kad su izdavali strip. Obična priča, ali ima duh. Zagor i Čiko se ubacuju među neke cirkusante i upadaju u zločinačko selo "Klark Siti", koje nosi naziv po imenu šefa bande, i Zagor špijunira... nisu ih porazili, I kraj priče je nedorasao. Ne, kraj nije odsječen, tako priča završava i u Italijanskom orginalu.


21.KUĆA UŽASA

Nedostaje prvih 19 stranica. Tako da Zagor već poznaje Bat Baterttona i Stanforda, i oni odlaze u kuću (prokletu) Stanfordovih, gdje se stalno navodno prikazuje Prišila, davno spaljena "vještica". Više sadrži iskre humora nego horora na što sugeriše super naslovnica.


26.UBICA IZ MRAKA

Jednostavna priča. Neko ubija indijance, i oni misle da su neke "sile" u pitanju, tako da se Zagor baca na istragu.


28.VRATA PAKLA

Kratki Zagorov strip u dodatku. Jednostavna priča sa užasnim upisom teksta. Zagor i Čiko kanuom slučajno prođu tokom rijeke koja teče kroz tunel nazvan po nazivu priče, i dospijevaju kod plemena koje ne zna za vatru, a oni neki drugi znaju za nju pa su zato bogovi. E Zagor ne voli neravnopravnosti, pogotovo što su Čika oteli.


30.SPECIJALNA MISIJA

Narednik Kruk gradi tvrđavu gdje je ne bi trebao graditi, jer onda tu više neće moći prolaziti bizoni i Indijanci neće imati šta jesti, ali njega boli briga za to jer on je sila. I tako je zagor dobio misiju da to sredi....


32.MRTVA PRIRODA

Opet Zagorov strip kao dodatak. Par stranica u kojima Čiko i Trempi dobiju po glavi, i to je to. U Italijanskom orginalu, to je samo uvod u jednu drugu priču, isto malu. Objavljena je cijela u Extra Zagoru: "Posljednja Presuda".


39.TAJNA JEZERA IRI

U ovom stripu se pojavljuje profesor Hellingen, jedan od Zagorovih najvećih neprijatelja. U ovoj priči se po prvi put pojavljuje sa namjerom da stvori seriju robota "Titana" s kojima će osvojiti svijet. I kompjutere vec neke ima, kamere, struju.... Zagor i Čiko nakon brodoloma završavaju na dotičnom otoku gdje žive "Otave" i gdje Helingen pravi probleme.
Osim toga, na početku epizode, Čiko po prvi puta susrece Trempija, koja stalno izvodi razne prevare da bi se obogatio, i kojeg Čiko kasnije dosta puta sreće, te ima probleme sa "cijelim selom" ili već nekim jer mu prevara nikad ne upali za razliku od Trempija.


53.BOMBA PROFESORA VERIBADA

Još jedan ludi naučnik, odnosno profesor, koji je napravio neku vrlo razornu bombu, I bomba biva ukradena. Zagora zove u pomoć zapovjednik utvrde da riješi problem. Srešćemo mi Veribada (very bad) u još mnogim drugim pričama.


83.OTROVNI TOTEM

Dva razbojnika bježe iz zatvora, te putem odluče ukrasti totem ukrašen draguljima od plemena Crnih Nogu, no nemaju sreće jer se Zagor isto tako uputio do plemena da smiri strasti uzrokovane Kanoxenovom pobunom! Ovo je druga priča Italijanskog orginala, ali malo naivna kao i mnoge druge priče u početku Zagorovog izlaženja. Brzopleto nacrtana rukom Ferrija koji tada još nije crtao onim stilom kao kasnije.247.GVOZDENA PESNICA
248.SMRTONOSNA TUMAKA

Ekspedicija je nestala nakon što je prešla rijeku Vatanka iza koje je neistraženo područje. Išli su u potragu za biljkom "Tumakom", koja djeluje tako što počneš ubijat sve oko sebe nakon što je pomirišeš. Zagor i Čiko idu u potragu za ekspedicijom u neistraženo područje ali stvari se komplikuju jer u ekspediciji ima uljez. Odlična priča.251.ZLATNA KAPIJA
252.METALNA ZVEZDA

Sasvim slučajno naša dva poznanika dolaze u "Zlatnu kapiju"- selo gdje vlada jedna mafija, te ubire novce reketom. Zagor ne može samo tako preći preko toga. Ustalom, teško su ranili šerifa, starog Zagorovog prijatelja koji je htio pravdu, i sad Zagor zauzima mjesto šerifa stavljajućii metalnu zvijezdu na grudi.255.SULTOVA RUKA
256.CRNI ŠEIK

Šeik, bogataš gigantskog kalibra dolazi u Darkvud, kao turist takoreći. Oko vrata ima "Sultanovu ruku"- nešto mnogo vrijedno, te se u dotičnoj tvrđavi skupljaju mnogi prijestupnici da dođu do nje. Zagor treba čuvat stvar, ali biva ranjen prije toga u salunu. Zagorov neprijatelj-PRIJATELJ uspijeva to riješiti - ukrasti i pobjeći. Crni Šeik puca, te ubija okolo u potrazi za svojim nakitom. Zagor opet ima posla.259.SNJEŽNI SOKOLOVI
260.BELI RIS

Idu Zagor i Čiko u Darkvud po snijegu, obučeni u krznene kapute... ali po noći ih napadaju "Snježni Sokolovi", koji su banditi na skijama i vrlo dobro im ide. I ne može Zagor, a da se ne umiješa, tako da nauči skijati i bori se protiv njih.


263.SABLASNA NOĆ

Profesor Tablot je našao kod Asteka zamrznutog pračovjeka. Onda se eksperimentisao sa strujom, i eto ti neke vrste Frankeštajna koji ubija. Naravno usput naleti na Zagora i Čika, i stvara se zaplet...

« Poslednja izmena: 05 Jul 2016, 03:05:00 od strane nevidljiveboje »