Nalazite se trenutno ovde:

*
MS Tim

W3Schools

    D O B R O    D O S L I    ! ! !





Richard Gere / Ričard Gir

Autor (Pročitano 810 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Richard Gere / Ričard Gir
« poslato: 15 Mart 2016, 15:08:27 »
 

Van mreže Lea

  • Zahvalnice
  • -Zahvalio: 162
  • -Pohvaljen: 211
  • Aktivan član
  • ******
  • 67
    Poruke
Richard Gere / Ričard Gir
(31. 08. 1949.)



http://dobarzivot.com/wp-content/uploads/2014/03/Oskar-5.jpg
Richard Gere / Ričard Gir



Veliki humanitarac i sjajni holivudski glumac Ričard Girnajpoznatiji je po svojoj ulozi u čuvenom ljubavnom filmu “Zgodna žena” gde mu je partnerka bila prelepa Džulija Roberts. Dugo vremena imao je status američkog se*s simbola, a često je bio uvrščen u liste najpoželjnijih i najlepših ljudi na svetu. Pored sjajne glumačke karijere i muzike, Gir je oduvek pronalazio vremena da se bavi humanitranim radom i zbog toga je masi ljudi omiljeni glumac baš on. Pored toga 1999-te godine izabran je za najseksiplinijeg živog čoveka na svetu što je samo doprinelo njegovoj popularnosti kod ženskog dela publike.



http://a3.files.biography.com/image/upload/c_fit,cs_srgb,dpr_1.0,q_80,w_620/MTE4MDAzNDEwNTM1MDg5Njc4.jpg
Richard Gere / Ričard Gir



Detinjstvo i početci glumačke karijere
Ričar Gir (engl. Richard Gere) je rođen 31-og avgusta 1949-te godine u Filardelfiji, Pensilvanija kao drugo dete u porodici Gir. Majka mu je Doris En po zanimanju domaćica, a njegov otac Homer Džoržd Gir je bio agent osiguranja. Imao je jednu sestru i braću sa kojima je provodio detinjstvo, a 1967-e godine završava srednju školu “North Syracuse” gde je se posebno isticao u gimnastici i muzici. Nakon srednje škole upisuje Univerzitet u Masačusestu gde dobija stipendiju iz gimnastike, ali nije diplomirao jer je nakon dve godine napustio fakultet da bi se oprobao u glumi.

1971-ve godine dobija posao u pozorištu u Sijetlu gde je odigrao par manjih uloga u predstavama koje su se prikazivale. Njegova veća uloga bila je 1973-e godine kada je nastupio u pozorištu u Londonu. Sredinom sedamdesetih godina počeo je da se pojavljuje u holivudskim filmovima. Kao što je to već praksa sa svim glumcima i Gir je napočetku dobijao epizodne uloge  u filmovima lošije produkcije. Njegov filmski debi bio je u filmu “Looking for Mr. Goodbar”, a 1978-e godine u filmu “Dani raja” dobija ulogu Bila gde kritičari sjajano ocenjuju njegov performans.



„Američki žigolo“



Sledeće godine dobija ulogu u Brodvejskoj predstavi čime uzburkava javnost u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, on je bio prvi holivudski glumac koji je glumi homoseksualca žrtvu holokausta. On je osvojio i nagradu “Theatre Word” za svoj performans, a već sledeće godine doživeo je veliku popularnost snimivši film “Američki žigolo” u kojem je tumačio ulogu Bila. Dve godine kasnije snimio je film “Oficir i džentlem” u kojem mu je partnerka bila Debra Vinger, a film je doživeo sjajan komercijalni uspeh zaradivši preko 130 miliona dolara širom svetskih bioskopskih blagajni. Sledeće godine izlazi film”Do poslednjeg daha” u kojem je Gir imao zapaženiju ulogu.



”Do poslednjeg daha”



Iako je Gir već bio fantastični glumac koji je lako dobijao uloge ipak svetku slavu dobio je sa ulogom u romantičnomfilmu “Zgodna žena” gde mu je partnerka bila Džulija Roberts. U filmu tumačio je lik Edvarda bogatog sofisticiranog čoveka koji je igrom slučaja unajmio prostitutku da mu glumi devojku. On i Džulija u filmu su imali neverovatku hemiju, film je postigao sjajan kritički i komercijalni uspeh i dobio status kultnog filma. Uskoro nije bio osobe na planeti koja nije čula za Ričarda, njegova karijera je doživela veliki pomak na gore i za dalje mu je bilo lako da dobija uloge.



http://www.novosti.rs/upload/images/2014//08/27n/Pretty%20Woman%20Opera%20.jpg
Richard Gere / Ričard Gir
“Zgodna žena”



Dve godine kasnije izlazi film “Poslednja analiza” u kojem je Gir briljirao u ulozi doktora Isaka, a sledeće godine imao je naslovnu ulogu u filmu “Somerzbi”. Nardne godine su bile veoma uspešne što se tiče posla pa je tako Gir glumio u dosta filmova koji su doživeli uspeh. Sjajan performans imao je i u filmu “Prvi vitez”, kao i u američkom krimi – trileru “Iskonski strah”, a 1999-te godine ponovo sarađuje sa Džulijom Roberts ovoga puta u romantičnoj komediji “Odbegla mlada”.



“Poslednja analiza”



Iste godine ga je magazin “People” proglasio za najseksipilnijeg živog čoveka na planeti.Polaskan ovom titulom Gir je nastavio da briljira u filmovima, a početkom novog milenijuma radio je konstantno ne pravivši pauze.  2000-te izlaze dve romantične komedije u kojima je Ričard tumačio glavne uloge. U pitanju su filmovi  “Doktor Ti i njegove žene” i “Jesen u Njujorku”. 2002-ge godine tumačio je glavnu mušku ulogu u mjuziklu “Čikago” koji je osvojio “Oskara” u kategorji najbolji film. On je za svoj performans u ovom filmu osvojio “Zlatnog globusa” u kategorji najbolji glumac u komediji ili mjuziklu. Iste godine je imao zapaženu ulogu u filmovima “Neverna žena” i “Motmanovo proročanstvo”. Fenomenalan uspeh imala je i drama prepuna elemenata plesa pod nazivom “Jeste li za ples” zaradivši preko 170 miliona širom svetskih blagajni u kojoj je Gir igrao naslovnu ulogu, ali zato sledeći film “Reč po reč” doživeo je pravi bioskopski fijasko.  2007-e godine dobija ulogu u trileru “Lov u Bosni” gde je tumačio ulogu novinara koji je doputovao u Bosnu zbog posla. Sledeći projekat je bio biografski film o Bob DIlanu pod nazivom “Nisam tu” gde su zajedno sa njim na ovom projetku sarađivalii Kristijan Bejl, Hič Ledžer i Kejt Blanšet.




“Jeste li za ples”



2008-e godine vratio se onome što najbolje ume, a to je gluma u romantičnim dramama, pa je tako tumačio lik doctor Paula u filmu “Noći u Rondanu”. Međutim ovaj film je naišao na katastofalan prijem kod publike gde je čak uspeo da se upiše in a 74-o mesto najgorih filmova 2008-e godine. Ipak publici se svidela ova romantična drama, tako da je film ostavario solidnu zaralu. Kasnije u svojoj karijeri Gir je dobijao veoma zanimljive uloge, pa tako imali smo prilike dag a gledamo u filmu “Amilija”, gde je sjajno odglumeo lik Džordža Putama. Poslednji filmovi koje je snimio su  “Film 43” iz 2013-te godine, “Svemirska odiseja” iz 2014-te godine, kao i animirani film “Henri i ja” u kojem je pozajmio glas glavnom junaku filma.



“Noći u Rondanu” sa Dajen Lejn



Svim ljubiteljima filmova američke produkcije posebno onima koji preferiraju romantične komedije jasno je ko je Ričard Gir kao i to da ima veliki talenat i brojne uloge u svetskim blokbasterima. Pored toga njegovi honorari tokom godina rasli su velikom brzom skoro jednako brzo kao i broj obožavaoca koji ga prate. Ali da li ste znali da jedan od najpopularnijih holivudkskih glumaca nikada nije osvojio “Oskara”? Šta više Gir nikada čak nije ni bio nominovan za osvajanje ove prestižne nagrade. On se u svetu filma nalazi preko četrdeset godina i iza sebe zaista ima pregršt filmova, konstantno je angažovan na različitim projektima osvajao je brojne nagrade među kojma se nalazi i “Zlatni globus” ali jednostavno Giru nikada nije pošlo za rukom da bude nominovan za “Oskara”.



http://cdn.quotationof.com/images/richard-geres-quotes-2.jpg
Richard Gere / Ričard Gir



Brakovi i razvodi najseksipilnijeg čoveka na svetu
Prelepi holivudski zavodnik visok 178 cm iza sebe ima dva braka. Prvi put Ričard Gir obavezao se na vernost supermodelu Sindi Kraford sa kojom je bio u braku od 1991-ve do 1995-te godine. Venčali su se u Las Vegasu i važili za jedan od najlepših parova ne samo u Holivudu već u celom svetu. Njih dvoje su naveli kao razlog za prestanak braka – “nepomirljive suprotnosti”, a svakako jedan od glavnih razloga razvoda bila je velika razlika u godinama, pa tako njih dvoje su zanimale različite stvari. Sindi je jednom prilikom izjavila da je zahvalna Giru za prelepe godine koje je kraj njega provela, kao i to da je dosta naučila od njega, ali jednostvao razlika u godinama i drugačiji način razmišljanja učinili su da svako ide svojim putem.



Ričard Gir i Sindi Kraford



Drugi put na vernost se obavezao 2002-ge godine kada se venčao sa modelom i glumicom Kerli Lovel. Njih dvoje su imali sina kojeg su dobili 2000-te godine i dali mu ime Homer. 2013-te godine par se rastao nakon jedanest godina provedenih zajedno, a par meesci kasnije podneli su papire za razvod braka. Kako pišu američki mediji razlozi za kraj braka su različiti životni stavovi. Naime, Gir je želeo miran stil života okrenut porodici sa što manje uplitanja medija, a Kerli želi aktivan društven život pun uzbudljivih dešavanja.



Filmografija
1977.      Looking for Mr. Goodbar
Tony Lo Porto   

1978.      Bloodbrothers   Thomas Stony De Coco   
1978.      Days of Heaven
Bill   

1979.   Jenki
Yanks
Matt Dyson
   
1980.   Američki žigolo
American Gigolo   
Julian Kaye
   



1982. "Oficir i džentlmen" -
An Officer and a Gentleman -    
Zack Mayo



1983.      
Beyond the Limit   
Dr. Eduardo Plarr
1983.   Do poslednjeg daha
Breathless   Džesi Ladžek

1984.      The Cotton Club
Dixie Dwyer

1985.      King David
David

1986.      No Mercy
Eddie Jillette
1986.      Power
Pete St. John

1988.      Miles from Home
Frank Roberts, Jr.

1990.   Zgodna žena
Pretty Woman   Edward Lewis
1990.      Internal Affairs
Dennis Peck

1991.      Rhapsody in August
Clark

1992.   Poslednja analiza
Final Analysis   Dr. Isaac Barr

1993.      Mr. Jones
Mr. Jones
1993.   Samersbi
Sommersby   John Robert 'Jack' Sommersby
1993.      And The Band Played On
The Choreographer

1994.      Intersection
Vincent Eastman



1995. - "Prvi vitez" - First Knight   - Lancelot



1996.   
Iskonski strah
Primal Fear   
Martin Vail
   
1997.   Šakal
The Jackal
Declan Joseph Mulqueen   
1997.   Crveni ugao
Red Corner
Jack Moore   

1999.   Zgodna mlada
Runaway Bride
Ike Graham
   
2000.   Doktor Ti i žene
Dr. T & the Women
Dr. T   
2000.   Jesen u Njujorku
Autumn in New York   Will Keane
   
2002.   Čikago
Chicago   Billy Flynn   
2002.   Neverna žena
Unfaithful   Edward Sumner   



2002. - "Motmanovo proročanstvo" - The Mothman Prophecies - John Klein



2004.   
Jeste li za ples?
Shall We Dance
John Clark   

2005.   Reč po reč
Bee Season
Saul Naumann   

2007.   Lov u Bosni
The Hunting Party      
2007.      I'm Not There
Bob Dilan
2007.      The Libreg Incident
Max Owens   
2007.      The Flock
Agent Erroll Babbage   
2007.   Podvala
The Hoax
Clifford Irving

2008.   Noći u Rodanteu
Nights in Rodanthe   Dr. Paul Flanner   




http://www.quotehd.com/imagequotes/authors6/richard-gere-actor-quote-meditation-is-such-a-more-substantial.jpg
Richard Gere / Ričard Gir




Izvor: sinemanija.com; dobarzivot.com; biography.com; instawebgram.com; novosti.rs; tportal.hr; tvprogram.rs; nadlanu.com; quotationof.com; svet.rs; wikipedija; presstiz.rs; stars.wannabemagazine.com; tvprogram.rs; quotesgram.com