Nalazite se trenutno ovde:

*
MS Tim

W3Schools

    D O B R O    D O S L I    ! ! !




-->> DMCA <<---

Sir Thomas Sean Connery / Sean Connery

Autor (Pročitano 423 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Sir Thomas Sean Connery / Sean Connery
« poslato: 17 Februar 2016, 15:21:21 »
 

Van mreže Lea

  • Zahvalnice
  • -Zahvalio: 162
  • -Pohvaljen: 183
  • Aktivan član
  • ******
  • 67
    Poruke
Sir Thomas Sean Connery / Sean Connery
(25. kolovoza 1930)






Sir Thomas Sean Connery (Edinburgh, 25. kolovoza 1930. -), škotski glumac. Proslavio se ulogom Jamesa Bonda u istoimenom filmskom serijalu.




Biografija
Thomas Sean Connery rođen je 25. kolovoza 1930. godine u siromašnoj četvrti Fountainbridge u gradu Edinburghu. Conneryev otac bio je vozač kamiona, a majka sluškinja. U tom braku pored Seana rođen je i Neil 1938. godine. U dobi od 15 godina Sean je izbačen iz škole pa se pridružio britanskoj ratnoj mornarici. Iako je u školi loš učenik u ratnoj mornarici je bio dobar časnik. Nakon što je napustio vojsku posvetio se body buildingu, koji mu omogućavao da povremeno dobije posao modela koji reklamira kupaće gaćice. Pored toga Connery je bio fizički radnik, zidar, laštitelj mrtvačkih kovčega, spasilac na plaži i umjetnički model na Akademiji likovnih umjetnosti.







Filmska karijera
Godine 1950. pojavio se na natjecanju Mr. Universe, predstavljajući Škotsku, i tada je osvojio treće mjesto. Njegov kazališni debi bio je u Londonu 1951. godine. Tri godine kasnije (1954.) glumio je na britanskoj televiziji (BBC) gdje je postigao uspjeh u „Requiem for a Heavyweight“. Nakon toga počeo je glumiti na filmskom platnu igrajući manje uloge. Njegova prva važnija filmska uloga bila je u filmu „Another Time, Another Place“ (1958.), gdje mu je partnerica bila Lana Turner. Također je glumio i u velikom filmskom epu iz 1958. godine „A Night To Remember“. Nevjerovatno zgodni Connery okušao se i u maštovitom Disneyevom filmu „Darby O'Gill and the Little People „ (1959.), a pojavio se i u filmovima „Tarzan's Greatest Adventure“ (1959.), „The Longest Day“ (1962.). Godine 1964. glumio je s Tippi Hedren u Hitchcockovom filmu „Marnie“ .



„Marnie“



Međutim Connery je još uvijek bio relativno nepoznat sve dok nije odglumio ulogu tajnog agenta Jamesa Bonda, u seriji filmova zasnovanih na pustolovnim novelama Iana Fleminga. Ulogu Jamesa Bonda dobio je glasovanjem čitatelja dnevnog lista Daily Express, a ne kako kaže legenda da su ga producenti Broccoli i Saltzman slučajno spazili kroz prozor dok je koračao gipko poput pantere i odmah zarobili. Konkurenti za tu ulogu bili su mu Cary Grant, Rex Harrison, Trevor Howard, Patrick McGoohan i Roger Moore. Zanimljivo je spomenuti da se Ian Fleming borio "rukama i nogama" da Connery ne dobije glavnu ulogu. Prvi film iz serijala o britanskom tajnom agentu bio je „Dr. No“  (1962.), uslijedili su: „Iz Rusije s ljubavlju“ (1963.), „Goldfinger“ (1964.), „Operacija Grom“  (1965.), „Samo dvaput se živi“ (1967.) i „Dijamanti su vječni“ (1971.) Nakon što se zasitio uloge Jamesa Bonda, Connery se okušao u seriji akcijski filmova kao što su „The Wind and the Lion“  (1974.), „The Man Who Would Be King“ (1975.), i „The Great Train Robbery“ (1981.). Zahvaljujući iskustvu stečenom igrajući Bonda bio je uspješan i u filmova s temom političkih intriga: „The Next Man“ (1976.), „Cuba“ (1979.), „Lov na Crveni oktobar“ (1990.) i „Ruska kuća“ (1990.). U filmu „The Offence“ (1973.) glumio je problematičnog policijskog detektiva.




„Dr. No“  (1962.)



Daniela Bianchi glumila je sa Conneryjem 1963. godine u James Bond filmu ''Iz Rusije s ljubavlju''



„Goldfinger“ (1964.)



"Operacija Grom“  (1965.)



„Samo dvaput se živi“ (1967.)



„Dijamanti su vječni“



„Nikad ne reci nikad.“ 1981.



Godine 1981. vratio se ulozi Jamesa Bonda u filmu „Nikad ne reci nikad.“ To je bio zadnji film iz serijala o Jamesu Bondu u kojem je Connery bio glavni glumac. Za film „Nedodirljivi“  (1987.) osvojio je Oscara i Zlatni globus za ulogu irskog policajca Malonea. Za ulogu Jonesova oca u filmu „Indiana Jones i posljednji križarski rat“  (1989.) nominiran je za Oscara i Zlatni globus. Connery se okušao i kao producent i glumac u filmu „Medicine Man“  (1992.) te kao glumac i izvršni producent u fimovima „Rising Sun“ (1993.), „Just Cause“ (1995.) i „Hrid“ (1996.)  Zanimljivija je činjenica da su računalni animatori proučavali Conneryeve geste i mimiku lica ne bi li ih prenijeli na računalom kreiran lik i kretnje zmaja u filmu „Dragonheart“.






Godine 1999. producirao je film „Klopka“  (1999.), u kojem je s Catherine Zeta-Jones, glumicom četrdeset godina mlađom od Connerya (premda se u svibnju 2000. godine u hrvatskom tiskupojavila vijest kako je ona zapravo 20 godina starija nego što tvrdi), odglumio ljubavnu romancu. Kao šezdesetgodišnjaka magazin People proglasio ga je 1995. godine najseksipilnijim živućim muškarcem, na što je odmah uzvratio riječima: Hvala Bogu, sve je dobro dok nisam najprivlačniji mrtav muškarac. Naredne godine (1996.) časopis Empire proglasio ga je sedmom najprivlačnijom filmskom zvijezdom svih vremena. Ispred njega su bila samo dvojica pripadnika muškog spola: Johnny Depp i Robert Redford.






Privatni život
Connery je 12 godina bio oženjen s glumicom Diane Cilento (u razdoblju između 1962. i 1973. godine). Iz tog braka rodio se sin Jason 1963. godine. Njegova trenutna supruga je francusko-marokanska slikarica Micheline Roquebrune. Danas Connery mirno živi na tri adrese: u Španjolskoj, na Bahamima i u Los Angelesu, druži se sa svojim unucima i zajedno s njima gleda filmove o Jamesu Bondu. Igra golf, rado pije martini, ali mu je ipak najdraži škotski whisky. Bliski prijatelji tvrde kako je pomalo hipohondričan. Na kraju je možda zanimljivo spomenuti da je Connery pobornik političke stranke koja traži samostalnu i nezavisnu Škotsku izvan Velike Britanije.



Filmografija

(1957.)
No Road Back   Spike
(1957.)   Hell Drivers   Johnny Kates
(1957.)   Action of the Tiger   Mike
(1957.)   Time Lock   Welder br. 1
(1958.)
Jednom, negdje, Another Time, Another Place   Mark Trevor
(1959.)
Darby O'Gill and the Little People   Michael McBride
(1959.)   Tarzan's Greatest Adventure   O'Bannion
(1961.)
The Frightened City   Paddy Damion
(1961.)   On the Fiddle   Pedlar Pascoe
(1962.)
The Longest Day   Pvt. Flanagan
(1962.)   Dr. No
James Bond
(1963.)
Iz Rusije s ljubavlju, From Russia with Love   James Bond
(1964.)
Goldfinger
James Bond
(1964.)   Woman of Straw   Anthony Richmond
(1964.)   Marnie
Mark Rutland
(1965.)
Operacija Grom, Thunderball
James Bond
(1965.)   The Hill   Joe Roberts
(1966.)
A Fine Madness   Samson Shillitoe
(1967.)
Samo dvaput se živi, You Only Live Twice   James Bond
(1968.)
Shalako   Moses Zebulon "Shalako" Carlin
(1968.)
Pozdravi, Greetings
Jon Rubin
(1969.)
Krasnaya Palatka   Roald Amundsen
(1970.)
The Molly Maguires   Jack Kehoe
(1971.)
The Anderson Tapes   John "Duke" Anderson
(1971.)   Dijamanti su vječni, Diamonds Are Forever   James Bond
(1972.)
The Offence   Detektiv Sergeant Johnson



http://www.teklic.hr/wp-content/uploads/2013/12/ubojstvo-u-orient-expressu.png
Sir Thomas Sean Connery / Sean Connery
(1974.) - Ubojstvo u Orijent Expressu, Murder on the Orient Express - Pukovnik Arbuthnot



(1974.)   Ransom   
(1975.)
The Man Who Would Be King   Daniel Dravot
(1975.)   The Wind and the Lion   Mula Achmed Mohammed el-Raisuli veličanstveni
(1976.)
Robin and Marian   Robin Hood
(1976.)   The Next Man   Khalil Abdul-Muhsen
(1977.)
A Bridge Too Far   Maj. Gen. Roy Urquhart
(1979.)
The First Great Train Robbery   Edward Pierce
(1979.)   Meteor   Dr. Paul Bradley
(1979.)   Cuba   Maj. Robert Dapes
(1981.)
Tajna Jupitera, Outland
O'Niel



1981. -  Vremenski banditi, Time Bandits   




(1982.)   Five Days One Summer   Douglas Meredith
(1983.)
Nikad ne reci nikad, Never Say Never Again   James Bond
(1984.)
Sword of the Valiant   The Green Knight
(1986.)
Ime ruže, The Name of the Rose   William of Baskerville
(1986.)   Highlander
Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirez
(1987.)
Nedodirljivi, TheUntouchables   Policajac Malone



1988. - Presidio, The Presidio - Lt. Col. Alan Caldwell
 



(1989.)   Indiana Jones i posljednji križarski rat, Indiana Jones and the Last Crusade   Profesor Henry Jones
(1989.)   Obiteljski posao, Family Business
Jessie McMullen
(1990.)   Lov na Crveni Oktobar, The Hunt for Red October
Zapovjednik Marko Ramius
(1990.)   The Russia House   Bartholomew "Barley" Scott Blair
(1991.)   Highlander 2, Highlander II: The Quickening
Juan Sánchez Villa-Lobos Ramírez
(1992.)   Medicine Man
Dr. Robert Campbell
(1993.)   Izlazeće sunce, Rising Sun
Capt. John Connor
(1994.)
   Dobričina u Africi, A Good Man in Africa
Dr. Alex Murray




Sean Connery u 'Lovu na Crveni oktobar'




(1995.)   
Opravdana sumnja, Just Cause   
(1995.)
Prvi vitez, First Knight
Kralj Arthur
(1995.)   Dragonheart   (glas)
(1996.)
Hrid, The Rock
John Patrick Mason
(1998.)
Osvetnici, The Avengers   Sir August de Wynter
(1998.)   Ljubavne igre, Playing by Heart   Paul
(1999.)
Klopka, Entrapment
Robert MacDougal
(2000.)
U potrazi za Forresterom, Finding Forrester   William Forrester
(2003.)
Družba pravih gentlemena, The League of Extraordinary Gentlemen   Allan Quatermain



„Ime ruže“



Zanimljivosti o Šonu Koneriju

   Kompijuterski animatori su proučavali Konerijeve gestove i mimiku lica kako bi mogli da ih iskoriste i prenesu za kreiranje zmaja u filmu “Dragonheart”.

   Koneri je najpre za svoje umetničko ime odabrao Šejn misleći da će biti zvučnije, ali se kasnije ipak vratio na Šon.
   Dok je bio u ratnoj mornarici Šon Koneri je uradio dve tetovaže. Na jednoj piše “mama i tata”, a na drugoj “Škotska zauvek”.
   Godine 1996-te magazin “Empajer” ga stavlja na sedmo mesto najprivlačnijih filmskih zvezda svih vremena. Ispred njega na listi od pripadnika muškog pola bili su samo Džoni Dep i Robert Redford.
   Šon Koneri je proglašen za glumca koji je najbolje izneo ulogu Bonda sa 46% glasova. Drugi na listi bio je Danijel Krejg sa 22%, treći je bio Rođer Mur sa 12%, sledi Pirs Bronsan sa 10%, dok je Timoti Dalton dobio 7%, a Džordž Lezenbi 3% glasa.
   On je tokom snimanja filmova o Džejms Bondu nosio periku jer je svoju kosu počeo da gubi već sa dvadeset godina.







   Omiljeni film iz sage o Bondu mu je “Iz Rusije sa ljubavlju”.
   Njegov akcenat koji koristi glumeći Bonda proglašen je najgorim u istoriji svetske kinematografije od strane časopisa “Empajer”.
   Svojoj producentskoj kompaniji dao je naziv “Fauntinbridž” po mestu u kome je proveo detinjstvo.
   Koneri je imao priliku da u mladosti igra za “Mančester junajted”, ali je odbio smatrajući posao fudbalera previše nestabilnim.
   Šon piše poeziju ali nikome ne dozvoljava da je pročita.
   Odbio je ulogu “Gandalfa” u trilogiji “Gospodar prstenova” jer ga je mrzelo da zbog potreba filmova se preseli na neko vreme u Australiju.
   On je čak dva puta odbio da glumi u naučno fantatičnom serijalu “Matriks”, jer kako sam kaže uopšte mu nije jasno u čemu se radi u tom filmu.
   Magazin “Pipl” ga je proglasio dva puta najseksipilnijim muškarcem na svetu i to kada je imao skoro šezdeset godina.
   Koneri je visok 188 cm.
   Član je Nacionalne partije Škotske koja se zalaže za otcepljenej Škotske od Velike Britanije, odnosno Ujedinjenog Kraljevstva. Trenutno živi na Bahamima, a izjavio je da će da se vrati da živi u Škotsku onoga dana kada postane nezavisna.







Neke od izjava Konerija:

   Šon Koneri je poznat po svojim zanimljivim intervijuima koje daje medijima. Prilikom odbijanja uloge u trilogiji “Gospodar prstenova” izjavio je: “Nikada nisam pročitao nijednu od knjiga iz ove sage i nisam razumeo scenario kada su mi ga poslali. Bobiti? Hobiti?” A kada je drugi put odbio istu ulogu ponovo je ostao zbunjen: “Daaa, pa nikada nisam razumeo ništa od toga. Pročitao sam knjigu. Pročitao sam scenario. Gledao sam film. I dalje ništa ne razumem.”
   Kada su ga proglasili najseksiplinijim živim muškarcem 1995-te godine on je uzvratio rečenicom: “Hvala Bogu, sve je dobro dok nisam najprivlačniji mrtvi muškarac.”
    Koneri je jednom priliko o srbima izjavio: “Srbi imaju mnogo toga zajedničkog sa Škotima. Verni su svojoj tradiciji i duboko je poštuju. Mogli bi i stotinu godina da žive pod nečijom packom, ali nikada ne bi zaboravili svoj identitet. Poseduju izuzetnu gostoprimljivot i vole sve koji ih posećuju. Sa druge strane isto su tako tvrdoglavi i teško menjaju mišljenje, a prema ženama ne pokazuju preteranu nežnost.”
   Što se tiče njegovog glumačkog umeća rekao je: “Ja sam glumac, ne hirurg. Gluma nije operacija mozga. Ako uradim svoj posao kako treba ljudi neće tražiti povraćaj novca nazad.”
   Filmu “Liga izuzetnih džentlmena” u kome je glumio uputio je jasnu kritiku: “Ceo daj projekat bio je noćna mora. Producentu nikada nisu trebali da daju 185 miliona dolara za film. Nikako.”





http://s2.quickmeme.com/img/b8/b8c6ebf757fd33c9c08beae17bdf3c687280c4f16d8d179ae0a4fd193fa0e1f6.jpg
Sir Thomas Sean Connery / Sean Connery



Izvor: wikipedija; lawfuel.com; reddit.com; commonsensemoviereviews.blogspot.com; 24sata.info; maxtv.tportal.hr; mojtv.hr; maxtv.tportal.hr; l7.alamy.com; sinemanija.com; teklic.hr; bespotrebno.com; seanconneryday.com; slobodnadalmacija.hr; quotesgram.com; quickmeme.com