Nalazite se trenutno ovde:


*
MS Tim    D O B R O D O S L I    ! ! !

Biografija/ Traper Keri

Autor (Pročitano 2081 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Biografija/ Traper Keri
« poslato: 15 Oktobar 2015, 17:01:56 »
 

Van mreže nevidljiveboje

  • Zahvalnice
  • -Zahvalio: 416
  • -Pohvaljen: 209
  • Aktivan član
  • ******
  • 66
    Poruke


Priča o Traperu Keriju počinje s jednim potpuno drugačijim stripom: Komandantom Markom. Komandant Mark je kreacija slavnog trija EsseGesse i jedan od najpopularnijih strip junaka na području bivše Jugoslavije. No, ono što je Marka činilo posebnim na italijanskom tržištu je broj stranica. Naime, Mark je izlazio na 64 stranice, umesto, za italijanski strip, uobičajenih 96.


Da bi se došlo do broja od 96 stranica, uz Marka, su bili objavljivani razni dodaci. Funkciju dodatka od 32 stranice su ispunjavali razni vestern serijali, koji se nisu preterano isticali i koje je publika, uglavnom, zaboravljala. No, to će se promijeniti s dodatkom Traper Keri.

http://s32.postimg.org/ddq3r264l/n37_UXa_C.jpg
Biografija/ Traper Keri

Komandant Mark #197 je bio strip u kojem se Traper Keri prvi put pojavio.


Prvi broj Traper Kerija je objavljen 1983. godine u stripu Komandant Mark #197. Radnja prati mladog Kerija Skota, koji napušta Nantucket i putuje u Yellowstoun u potrazi za svojim nestalim ocem. Kerijev otac je nestao pokušavajući pronaći legendarnu Dolinu tišine; sveto mesto Indijanaca za koje se veruje da je obična legenda.

Nakon što reši misteriju nestanka svog oca, Keri odluči ostati u Yellowstounu očaran prirodom i jednostavnim životom trapera. Mladi junak će u Yellowstounu pronaći i nove prijatelje: zagonetnog Indijanca Keiga, starog trapera, koji ima problema s vidom, McBulla i prelijepu Meryll.


Avanture trapera Kerija je izdavač Phoenix Press objavio u dve knjige.


Kerijev život će obeležiti beskrupolozni pljačkaši i ubice, lovci na skalpove, ali i razna mitološka bića i čudovišta. Za razliku od većine Bonellijevih serijala, Keri nema svoju galeriju zlikovaca, jer je, uglavnom, reč o neupečatljivim protivnicima, koji, zbog malog broja stranica, nisu mogli ostaviti veći dojam.

Ipak, vredi izdvojiti Okanu, zvanog i Onaj-Koji-Ne-Umire, mladog ratnika kojeg Manitou vrati iz mrtvih da bi se osvetio za pokolj u svom selu, za koji veruje da je odgovoran upravo Keri. Vredi istaći i zlog vrača Baphometa, koji koristi magiju za dozivanje čudovišta, kojima želi pobiti sve Bele ljude i vratiti zemlju Indijancima.Kreator serijala je Tiziano Sclavi, kojem je to bio jedan od prvih stripova u karijeri. Kasnije će ostaviti značajan trag na Mister Nou i Zagoru, ali će najveću popularnost doneti svojim serijalom Dylan Dog. Keri je Sclaviju poslužio da predstavi klasične teme karakteristične za vestern žanrove, ali uz veliku dozu horora i misterije, kojom se serijal značajno izdvojio od drugih vestern stripova.

http://i27.tinypic.com/e7o5j4.jpg
Biografija/ Traper Keri


U dočaravanju atmosfere vestern horora su mu velikom merom pomogli i crtači Marco Bianchini i braća Di Vitto.

http://i27.tinypic.com/2wmf6u9.jpg
Biografija/ Traper Keri


http://i26.tinypic.com/15gf6tz.jpg
Biografija/ Traper Keri


http://i25.tinypic.com/6ehq8l.jpg
Biografija/ Traper Keri


Sclavi je napisao sedam epizoda Traper Kerija, objavljenih kao dodaci u Komandant Marku u brojevima 197-211. Serijal potom preuzimaju Giorgio Pelizzari, koji radi dve priče, i Marcelo Tonnineli, koji radi tri priče, objavljene u Komandant Marku 212-221.

Na našim prostorima, Keri je kompletan objavljen kao dodatak Komandantu Marku u sklopu Zlatne serije. Velika popularnost stripa je dovela do toga da Keri dobije i posebno izdanje u Italiji, a koje je izdavač Phoenix Press objavio na našim prostorima. Italijansko izdanje je prikupilo Sclavijeve epizode u dve knjige, dok se treća knjiga sa pričama koje su radili Pelizzari i Tonnineli nije objavila. No, dve objavljene knjige predstavljaju najkvalitetniji period serijala, tako da mnogobrojni obožavatelji ovog kultnog stripa mogu imati jedinstvenu kolekciju Kerijevih avantura.

Mnogo godina pre nego što je Phoenix Press objavio stripove o Traper Keriju izašlo je 6 piratskih stripova sa po 2 epizode. Kvalitet je dosta lošiji u odnosu na izdanja Phoenix Press-a ali objavljene su sve epizode Traper Kerija u tih 6 brojeva.

http://stripovi8.tripod.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/pirati11.jpg
Biografija/ Traper Keri


Mala zanimljivost za one koje zanima:

Kerijev crtež na naslovnim stranama piratskih izdanja uzet je iz prve vinjete u epizodi "Nevidljivi čovek" (Komandant Mark Kći Sunca - Zlatna Serija broj 956), s tim da je ostatak sa nekog drugog crteža ili docrtan, pa zatim obojen. U svakom slučaju dobro je ispalo

« Poslednja izmena: 09 Maj 2016, 04:46:10 od strane nevidljiveboje »