Download Area - Pored pretrage, koristite i spiskove > Kulinarstvo

Kulinarstvo / Neobični recepti iz celog sveta

<< < (8/9) > >>

misterqw:
KROMPIR SA MESOM

Sastav:
 
2 kg junećih ili telećih mekih grudi
1 glavicu crnog luka
2-3 cena belog luka
2 kašike prezli
pola vezice peršunovog i celerovog lišca
malo mirođije
1 kašičicu aleve paprike, pola kašičice bibera,malo origana, malo ruzmarina 2 kašike prezli malo soli, i začina od povrća i ulja
1 kg krompira i jedno 4 šargarepe, 2 dcl. belog vina



Način pripreme

Meso iseći na manje komade blago posoliti i složiti u đuveč. Posebno sitno naseckati glavicu crnog luka, beli luk, u to dodati sitno iseckan peršun i list celera, malo mirođije, kašičicu aleve paprike, pola kašičice bibera, malo origana, malo ruzmarina, 2 kašike prezli malo soli, i začina od povrća i ulja da sve to ogrezne. Sve to izmešati i sa tim premazati dobro svako parče mesa.

Preko mesa naređati na kolutove isečen krompir i šargarepu. Naliti sa pola litre vode ili pomešajte 3 dcl. vode i 2 dcl.belog vina. Dobro pokrite folijom i stavite u zagrejanu rernu, pa kad počne da vri smanjite na 150-200 stepeni i tako pecite oko 2 sata.

Ne otvarajte rernu. Tek nakon 2-3 sata otvorite i izvadite jelo.
Prvo što ćete osetiti je božanstven miris a tek ukus... Umesto junetine i teletine može jagnjetina ili pileći bataci.

misterqw:
ĆUFTICE

Sastav: Jela - Cuftice
 
200 g mlevene junetine
200 g teletine
200 g svinjetine
1 kašika vegete
muskatni oraščić
biber
1 kašičica belog luka u prahu
1 jaje, 200 ml kisele pavlake
30 g prezli
ulje za prženje



Za sos od kečapa: 500 ml kečapa, 2 kašike žutog šećera, 1 kašika seckanog crnog luka, 1 kašičica belog luka u prahu


Način pripreme

U dubljoj posudi pomešati jaje, prezle, pavlaku i vegetu. Dodati pripremljeno mleveno meso, začiniti sveže mlevenim biberom i rendanim muskatnim oraščićem.
U sve to dodati beli luk u prahu i sve dobro izmešati.

Ovako pripremljenu masu ostaviti da stoji oko 2 sata u frižideru, zatim oblikujte u loptice pa ih slagati u pouljen pleh.

Kečap, žuti šećer, beli luk u prahu i iseckan luk dobro izmešati i preliti preko pripremljenih kuglica.
Staviti da se peku u rerni na 180 stepeni oko 1 sat.
Poslužiti ćuftice uz zelenu salatu.

misterqw:
 NEOBIČAN GIROS

Sastav:
 
150gr sitno iseckane slanine
150gr teletine
100gr kukuruza u zrnu
2 crvene paprike
1,5 supena kašika ulja
1 glavica crvenog luka
so, biber, vegeta
kari,
aleva paprika



Način pripreme

Teletinu iseckajte na male i tanke komadiće, stavite je u posudu i dodajte, so, biber, vegetu, alevu papriku, kari, 1 supenu kašiku ulja (naravno i začine dodaj te po svom ukusu).
Sve zajedno dobro promešajte i pustite da odstoji oko 10 minuta.
U duboku posudu dodaj te pola supene kašike ulja, dobro zagrejte i u to dodajte slaninu. Dinstaj te je na jakoj vatri 3 minuta. Dodajte teletinu. Dinstaj te je oko 10 minuta.
Kada je teletina već dinstana, dodaj te kukuruz (već obareni), sitno iseckane paprike, na kolutove izrezani crveni luk.
Sve to dobro promešajte i vaš Giros je gotov.
Uglavnom se giros jede tako što se u vrućim lepinjama napravi džep pa se napuni po želji sa majonezom, kečapom i doda se giros. Ovako možete poslužiti za ručak zajedno sa pirinčem ili pomfritom.

misterqw:
JAGNJEĆI BUT SA ZAČINIMA


Sastav:

1,5 kg jagnjećeg buta
1 dl ulja
4 čena belog luka
1 kašika sitno narendane limunove kore
3 kašike senfa
1 dl pavlake
2 dl crvenog vina
1 glavica luka
2 lovorova lista
1 grančica ruzmarina
so, biber, tucana paprika
 


Način pripreme

Dva čena očišćenog belog luka zgnječimo dodamo tucani biber i papriku. Dodamo narezanu limunovu koru, so, senf, 2 kašike vode i sve dobro promešamo.

Smesom premažemo jagnjeći but i ostavimo ga da stoji 12 sati. U dobro zagrejanu rernu stavimo pleh s uljem da se zagreje. Na vrelo ulje stavimo meso i zapečemo ga sa svih strana. Dalje pečemo na 220°C. U međuvremenu, luk i ostatak belog luka sitno naseckamo pa sa lovorom i ruzmarinom stavimo u sok od pečenja. Prelijemo sa 1 dl vina i ostavimo da se peče.

Za vreme pečenja meso stalno prelivamo sa sosom, a pri kraju zalijemo s 2 dl vode i ostatkom vina. Umak procedimo, dodamo pavlaku i prokuvamo. Pečeni but narežemo, složimo na topli oval i prelijemo umakom.

misterqw:
Pileći paprikaš sa krompirom



    1 pile
    1 kg krompira
    1 dl ulja
    1 šargarepa
    1 paradajz
    1 kašičina paradajza iz tube
    2 glavice crnog luka
    1 paprika
    aleva paprika
    peršunov list
    mleveni biber
    so



Na zagrejanom ulju ili masti propržiti sitno iseckan crni luk, dodati na kolutove isečenu šargarenu, isečenu papriku, meso, posoliti po ukusu, sipati pola čaše vode i dinstati uz povremeno dolivanje vode. Kada je meso upola kuvano dodati kašičicu paradajza iz tube, malo aleve naprike, očišćen i na kocke isečen krompir, naliti pola litra vode i sve zajedno kuvati dok ne bude gotovo. Kuvan paprikaš skinuti sa vatre, umešati pola kašičice sitno iseckanog peršunovog lista i malo mlevenog bibera.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju