Download Area - Pored pretrage, koristite i spiskove > Kulinarstvo

Kulinarstvo / Neobični recepti iz celog sveta

<< < (4/9) > >>

kuga53™:
Zapečena boranija s palentom

Sastojci:
– 700 g boranije
– 2 glavica crnog luka
– 2 šargarepe
– 500 g junetine od buta
– 2 dl neutralne pavlake
– 2 jajeta
– juneće supe po potrebi
– 4 kašike palente
– mirođija, ulje
– mešavina začina, biber

Priprema
1. Junetinu iseći na krupnije kocke, crni luk na kockice a šargarepu na kolutove.
2. Na malo ulja propržiti crni luk a potom dodati junetinu te i nju kratko propržiti.
3. Potom dodati šargarepu i nastaviti sa dinstanjem na umerenoj temperaturi povremeno dolivajući juneću supu dok meso napola ne omekša. Zatim dodati boraniju i nastaviti sa dinstanjem.
4. Pred kraj dinstanja, kada svi sastojci omekšaju a suvišna tečnost uvri (potrebno je da ostane vrlo malo tečnosti), dodati mirođiju i začine po ukusu.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju presuti boraniju sa junetinom.
6. Posebno umutiti neutralnu pavlaku i jaja pa preliti preko boranije i odozgo posuti palentom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 30 min.

kuga53™:
Nećete odoleti: Savršene ćufte od mesa


POTREBNO JE : 250 g mlevenog pilećeg mesa, 1 mladi luk, 1 kašika otopljenog putera, 1/8 kašičice kajdžuna, đumbira na vrh noža, 2 kašike rendanog  parmezana, ½ crvene paprike, ½ kašike prezli, so, biber, ulje.

 

PRIPREMA: U većoj posudi pomešajte mleveno meso sa otopljenim puterom. Izmešajte ga dobro drvenom varjačom, a zatim sastavite sa strane. Rendani parmezan pomešajte sa mrvicama i suvim začinima u posebnoj činiji. Mladi luk i papriku najpre dobro očistite, pa potom operite, a zatim iseckajte na sitno. Pomešajte sve sastojke tako da dobijete finu kompaktnu smesu. Prekrijte posudu providnom folijom, a onda je odložite u frižider na dva sata. Nakon toga vlažnim rukama formirajte kuglice i propržite na vrelom ulju. Ćufte su gotove nakon desetak minuta kada dobiju finu rumenu boju. 

ĆUFTE OD MLEVENOG MESA i PEČENE PAPRIKE


POTREBNO JE: 500 g mešanog mlevenog mesa, 1 jaje, 2 kašike integralnih prezli, 3 čena belog luka, 1 mladi luk, 3 pečene paprike, ½ srednje tikvice, so, biber, ulje.

 

PRIPREMA: Pripremite čistu posudu i u nju stavite meso. Jaje blago umutite, pa pomešajte sa mesom. Beli i mladi luk očistite, naseckajte, a tikvicu koju ste prethodno dobro oprali, takođe očistite i narendajte. Pomešajte sve sastojke i umesite ih rukama. Pečenu paprika isecite što sitnije i dodajte u smesu. Na kraju dodajte prezle i začinite ostalim začinim po želji i ukusu. Smesu ostavite u frižider na dva sata, potom je izvadite i vlažnim rukama formirajte ćufte. U dobro zagrejanom ulju propržite ćufte sa svih strana. Izvadite ih i služite toplo uz sos po želji.

HUMUS ĆUFTE

POTREBNO JE: 100 g leblebija, 1 kašika tahinija, 1 kašika maslinovog ulja, 2 čena belog luka, 400 g mešanog mlevenog mesa, 3 kašike prezli, ½ veze peršuna, so, biber-

 

PRIPREMA: Leblebije uveče operite pa potopite u vodi da odstoje preko noći. Ujutru ih ocedite od vode i stavite da se kuvaju oko sat vremena ili dok sasvim ne omekšaju. Ocedite ih od viška vode i ispasirajte štapnim mikserom. Dodajte tahini i maslinovo ulje, peršun i beli luk. Posolite po ukusu. Dobijeni humus sjedinite sa mlevenim mesom i prezlama. Sve dobro umešajte varjačom, pa potom i rukama. Ostavite smesu da odstoji u frižideru oko sat vremena, potom je izvadite i vlažnim rukama oblikujte ćufte, potom ih propržite sa svih strana na vrelom ulju da dobiju rumenu boju.

MESNE ĆUFTE SA KROMPIROM



POTREBNO JE: 400 g mešanog mlevenog mesa, 2 čena belog luka, 1 glavica crnog luka, 300 g krompira, 1 jaje, 1 kašičica praška za pecivo, 2 kašike prezli, ½ šolje kisele vode, ulje, so, biber.


PRIPREMA: Krompir najpre dobro operite, zatim ogulite i ostavite da odstoji u vodi pola sata. Ocedite ga od vode pa ga narendajte na sitnije rende. Crni i beli luk takođe očistite, pa pomešajte sa mlevenim mesom i krompirom. Dobijenoj smesi dodajte 1/3 šolje ulja, kiselu vodu, jaje i posolite po ukusu. Ostavite smesu da odstoji u frižideru bar pola sata. Vlažnim rukama oblikujte ćufte, potom ih propržite sa svih strana na vrelom ulju da dobiju rumenu boju. Izvadite ih i ostavite na ubrus kako bi se ocedile od viška masnoće. Služite uz prilog po želji.

kuga53™:
Testenina na četiri načina
Testenina je savršena hrana za leto. Lako i brzo se sprema, potrebno je samo da pustite mašti na volju.

Pica špageti

400 g špageta,
1 glavica crnog luka,
300 g mlevenog mesa,
2 sveža paradajza,
100 g rendanog
kačkavalja,
mešavina suvog začina,
so,
biber,
origano,
1 kašika brašna,
50 ml mlake vode

 

Priprema: Crni luk sitno iseckajte, a paradajz oljuštite i isecite na kockice. Na malo ulja propržite sitno iseckan crni luk, dodajte mu mleveno meso i dinstajte dok suvišna tečnost ne ispari. Začinite solju, začinom, biberom i origanom po želji. Preko mesa sipajte iseckan i oljušten sveži paradajz i dinstajte 5-6 minuta. Špagete obarite prema uputstvu sa pakovanja. Zatim ih procedite, prelijte ih hladnom vodom, ponovo procediti i sipajte ih u dublju tepsiju ili vatrostalnu posudu (u kojoj će se peći u rerni). Preko obarenih špageta sipati smesu od mlevenog mesa i paradajza, a preko toga mešavinu od 50 ml mlake vode i kašike brašna. Sve prekriti rendanim kačkavaljem, posuti origanom i peći na 230ºC oko 15 minuta.

Fusili sa svežim povrćem



500 g fusila,
3 mlada luka,
2 paradajza,
1 glavica zelene salate,
1 šolja kukuruza
šećerca,
1 veza peršunovog lista,
100 g feta sira,
4 kašike maslinovog ulja

 
Priprema: Skuvajte fusile i kukuruz, pa procedite i ostavite da se hlade. Za to vreme operite i pripremite mladi luk, zelenu salatu, list peršuna i paradajz. Luk iseckajte sitno na kolutiće, salatu na trakice, paradajz na kriške, a list peršuna na što sitnije komadiće. Sve povrće spojite, pa dodajte kockice feta sira. Preko svega prelijte maslinovo ulje i promešajte. Kada se testenina i kukuruz prohlade, dodajte sveže mešano povrće sa fetom i opet sve izmešajte

Testenina sa tikvicama



1 pakovanje testenine po izboru,
1 tikvica,
1 jaje,
1 šoljica mleka,
2 kašike brašna,
100 g kačkavalja,
so,
mešavina suvog začina,
origano


Priprema: U lonac za kuvanje stavite vodu da provri, pa dodajte malo soli i ubacite testeninu i tikvice sečene na štapiće. Kuvajte testeninu i tikvice 15 minuta. Kutlačom sa rupicama izvadite testeninu i stavite je u sud za serviranje. Umutite jedno jaje sa mlekom i brašnom kao za palačinke i dodajte u polovinu vode u kojoj se kuvalo testo. Posolite. Kuvajte dok se ne dobije homogena smesa. U to dodajte sitno rendani kačkavalj i ponovo mešajte dok se ne dobije homogena smesa. Prelijte sos preko testenine i ukrasite začinima.

Slatke makarone zapečene u rerni



350 g makarona,
150 g suvog grožđa,
200 g mlevenih oraha,
100 g šećera,
3 kašike ulja,
2 kašike meda,
1 l mleka

 
Priprema: Skuvajte makarone u osam decilitra mleka i tri kašike ulja oko deset minuta. Izmaknite sa vatre i ostavite par minuta da nabubre. Ukoliko je posle kuvanja ostalo puno mleka, ocedite malo makarone, pa u to dodajte orahe, šećer i suvo grožđe i sve lepo sjedinite. Izručite u pleh i pecite 25 minuta na 230 stepeni. Izvadite iz rerne i prelijte sa ostatkom mleka razmućenim sa medom. Pecite još 10-15 minuta. 

tasa:
E druze moj,mogao bi ti sve ovo meni da spremis.....sta kazes???

kuga53™:
Tiramisu sa malinama

Kulinarstvo / Neobični recepti iz celog sveta

Osvežavajuće voće u sočnom filu osvojiće sva vaša čula
SASTOJCI

    2 limuna
    45 g kristal šećera + 3 kašike
    3 grančice sveže nane
    3/4 šolje vode
    225 g maskarpone sira
    225 g rikota sira
    1,5 šolja slatke pavlake
    5 šolja malina
    2 pakovanja piškota

1. Uklonite koru sa 1 limuna i prebacite je u tiganj. Odmah narendajte i koru drugog limuna i sačuvajte. Iscedite 1/4 čaše soka od limuna u šerpu. Dodajte 1/3 šolje šećera, nanu i vodu. Dovesti do ključanja i krčkati 1 minut. Skloniti sa vatre, neka se ohladi u potpunosti, a zatim izbaciti koru limuna i nanu.

2. Umutiti maskarpone, rikotu, preostalu limunovu koru i 3 kašike šećera u velikoj posudi dok ne postane glatko. Smanjite brzinu mućenja i postepeno dodajte slatku pavlaku. Povećajte brzinu i mutite dok ne dobijete ujednačenu smesu.

3. Dodajte maline u dobijeni fil i nežno promešajte da se ne bi raspale.

4. Pleh obložite piškotama, a zatim ih prelijte sokom od limuna. Preko stavite fil, pa ponovite postupak sa preostalim piškotama i filom. Ohladite u frižideru i poslužite.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju