Nalazite se trenutno ovde:


*
MS Tim



    D O B R O D O S L I    ! ! !





Kulinarstvo / Neobični recepti iz celog sveta

Autor (Pročitano 12529 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Odg: Kulinarstvo
« Odgovor #10 poslato: 17 Jun 2015, 15:16:40 »
 

Na mreži kuga53™

  • Zahvalnice
  • -Zahvalio: 56
  • -Pohvaljen: 126371
  • Global Moderator
  • Prijatelj foruma
  • *
  • 15316
    Poruke
  • "Ko ništa ne zna, ne razume ništa,bezvredan je."
Rolada sa šunkom


Dvije žlice maslaca izmiješati sa 5 žumanjaka, dodati 1/4 kg brašna, dobro promiješati i na kraju dodati čvrsto tučen snijeg od 5 bjelanjaka.

Lim za pečenje namazati maslacem, uliti u njega tijesto, pa ga ispeći u pećnici.

Dok se tijesto peče, pripraviti nadjev: komad kuhane šunke sitno izrezati i pomiješati s nekim ribanim sirom.

Do pola pečeno tijesto izvaditi iz pećnice, na njega staviti šunku i sir pa tijesto opet peći.

Kad je rolada pečena, prebaciti je na dasku, smotati preliti kiselim vrhnjem i posipati ribanim sirom.

Opet je staviti u pećnicu i malo zapeći.

Gotovu roladu izrezati na režnjeve debljine prsta, staviti ih na dugačku zdjelu i poslužiti toplo kao predjelo.
Ako planirate da kupite Uploaded i Uptobox Premium racun uradite to koristeci moj Reflink

http://ul.to/ref/3076984

https://uptobox.com/affiliate/372156

 


Odg: Kulinarstvo
« Odgovor #11 poslato: 17 Jun 2015, 17:05:45 »
 

Na mreži kuga53™

  • Zahvalnice
  • -Zahvalio: 56
  • -Pohvaljen: 126371
  • Global Moderator
  • Prijatelj foruma
  • *
  • 15316
    Poruke
  • "Ko ništa ne zna, ne razume ništa,bezvredan je."
Tavče sa ribom


Sastojci:
– 600 g krupnog belog pasulja
– 4 glavice crnog luka
– 1 manja glavica belog luka
– 400 g fileta soma
– 3 šargarepe
– 2 crvene paprike
– 200 g pelata paradajza
– 1 ljuta papričica
– 2 lovorova lista
– 1 kašika mlevene paprike
– mešavina začina, biber

Priprema
1. Šargarepu, crni luk i papriku očistiti i iseći na kockice, a filete soma na krupnije kocke. Ljutu papričicu i beli luk što sitnije iseckati.
2. U dublju šerpu sipati vodu, dodati pasulj i ostaviti da proključa. Zatim ga procediti i naliti toplom vodom, dodati šargarepu, lovorov list, polovinu crnog i belog luka te poklopiti i kuvati dok pasulj ne omekša.
3. Posebno na malo ulja propržiti preostali crni i beli luk, a potom dodati ljutu i slatku papriku te i njih kratko propržiti. Dodati izmiksani pelat paradajza i nastaviti sa dinstanjem dok svi sastojci ne omekšaju. U gotov umak dodati mlevenu papriku i začine po ukusu.
4. Omekšao pasulj sa povrćem procediti i pomešati sa pripremljenim umakom.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju sipati pripremljenu smesu, naliti tečnošću u kojoj se pasulj kuvao da ogrezne i odozgo utisnuti filete soma. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Ako planirate da kupite Uploaded i Uptobox Premium racun uradite to koristeci moj Reflink

http://ul.to/ref/3076984

https://uptobox.com/affiliate/372156

 

Odg: Kulinarstvo
« Odgovor #12 poslato: 17 Jun 2015, 17:10:26 »
 

Na mreži kuga53™

  • Zahvalnice
  • -Zahvalio: 56
  • -Pohvaljen: 126371
  • Global Moderator
  • Prijatelj foruma
  • *
  • 15316
    Poruke
  • "Ko ništa ne zna, ne razume ništa,bezvredan je."
Kroketi od tikvica


DH

Sastojci:
– 3 tikvice
– 1 glavica crnog luka
– 150 g praške šunke
– 1/2 veze peršuna
– 100 g kačkavalja
– 5 kašika brašna
– 3 jajeta
– 1 prašak za pecivo
– 3 dl ulja
– 2 dl pavlake
so, biber

Priprema
1. Tikvice oljuštiti, izrendati i posoliti, prašku šunku, luk i kačkavalj iseći na kockice.
2. U dubljoj posudi sjediniti tikvice, šunku, luk, peršun i kačkavalj, te dodati brašno, jaja i prašak za pecivo, sve promešati i začiniti po ukusu.
3. Kašikom vaditi pripremljenu masu, pa spuštati u vrelo ulje i pržiti dok ne porumeni.
4. Pečene krokete poslagati na tacnu za služenje i preliti ih umućenom pavlakom.
Ako planirate da kupite Uploaded i Uptobox Premium racun uradite to koristeci moj Reflink

http://ul.to/ref/3076984

https://uptobox.com/affiliate/372156

 

Odg: Kulinarstvo
« Odgovor #13 poslato: 17 Jun 2015, 17:14:20 »
 

Na mreži kuga53™

  • Zahvalnice
  • -Zahvalio: 56
  • -Pohvaljen: 126371
  • Global Moderator
  • Prijatelj foruma
  • *
  • 15316
    Poruke
  • "Ko ništa ne zna, ne razume ništa,bezvredan je."
Predlog za današnji ručak: Rolovana piletina

Sastojci:
– 1 pile (1,6 kg)
– 400 g mlevene junetine
– 2 kašike prezli
– 1 glavica crnog luka
– 1 šargarepa
– kari, so, mešavina začina
– 5 kašika ulja
– 1 jaje

Priprema
1. Tankim i oštrim nožem zarezati pile duž grudi, a potom pažljivo odvajati meso od kostiju da se dobije šnicla pravougaonog oblika.
2. Otkošteno meso preko najlon kese istanjiti tučkom za meso pa ga začiniti karijem i mešavinom začina po ukusu.
3. Posebno sjediniti mlevenu junetinu, jaje, prezle, sitno seckani crni luk i rendanu šargarepu. Dodati začine po ukusu i dobro izmešati.
4. Pripremljenu smesu od mlevenog mesa ravnomerno rasporediti preko piletine a zatim sve pažljivo urolovati i uvezati kuhinjskim koncem.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju položiti rolovanu piletinu. Prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 60 min. Potom skloniti foliju i nastaviti sa pečenjem dok ne porumeni.
Ako planirate da kupite Uploaded i Uptobox Premium racun uradite to koristeci moj Reflink

http://ul.to/ref/3076984

https://uptobox.com/affiliate/372156

 

Odg: Kulinarstvo
« Odgovor #14 poslato: 17 Jun 2015, 17:18:22 »
 

Na mreži kuga53™

  • Zahvalnice
  • -Zahvalio: 56
  • -Pohvaljen: 126371
  • Global Moderator
  • Prijatelj foruma
  • *
  • 15316
    Poruke
  • "Ko ništa ne zna, ne razume ništa,bezvredan je."
Paprike punjene povrćem


DH

Sastojci:
– 6 paprika roga
– 1 praziluk
– 2 veća krompira
– 3 šargarepe
– 200 g pečuraka
– 50 g sušenog paradajza
– 3 kašike ulja
– 30 g margarina
– mešavina začina

Priprema
1. Paprike pažljivo izdubiti pa očistiti od peteljki i semena.
2. Praziluk i sušeni paradajz iseći na sitne kockice, a šampinjone na listove. Šargarepu i krompir izrendati na krupno rende.
3. Na malo ulja propržiti praziluk, a zatim dodati šargarepu te i nju kratko propržiti.
4. Potom dodati krompir i pržiti ga bez dodavanja tečnosti. Kada krompir omekša, dodati šampinjone, sušeni paradajz i začine po ukusu. Dinstati na umerenoj temperaturi dok povrće ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
5. Pripremljenim filom napuniti paprike.
6. Odgovarajuću tepsiju nauljiti pa u nju poslagati punjene paprike. Prekriti ih listovima margarina i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC. Tokom pečenja povremeno ih okretati da bi ravnomerno porumenele.
Ako planirate da kupite Uploaded i Uptobox Premium racun uradite to koristeci moj Reflink

http://ul.to/ref/3076984

https://uptobox.com/affiliate/372156

 

Odg: Kulinarstvo
« Odgovor #15 poslato: 17 Jun 2015, 17:20:15 »
 

Na mreži kuga53™

  • Zahvalnice
  • -Zahvalio: 56
  • -Pohvaljen: 126371
  • Global Moderator
  • Prijatelj foruma
  • *
  • 15316
    Poruke
  • "Ko ništa ne zna, ne razume ništa,bezvredan je."
Zapečena boranija s palentom

Sastojci:
– 700 g boranije
– 2 glavica crnog luka
– 2 šargarepe
– 500 g junetine od buta
– 2 dl neutralne pavlake
– 2 jajeta
– juneće supe po potrebi
– 4 kašike palente
– mirođija, ulje
– mešavina začina, biber

Priprema
1. Junetinu iseći na krupnije kocke, crni luk na kockice a šargarepu na kolutove.
2. Na malo ulja propržiti crni luk a potom dodati junetinu te i nju kratko propržiti.
3. Potom dodati šargarepu i nastaviti sa dinstanjem na umerenoj temperaturi povremeno dolivajući juneću supu dok meso napola ne omekša. Zatim dodati boraniju i nastaviti sa dinstanjem.
4. Pred kraj dinstanja, kada svi sastojci omekšaju a suvišna tečnost uvri (potrebno je da ostane vrlo malo tečnosti), dodati mirođiju i začine po ukusu.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju presuti boraniju sa junetinom.
6. Posebno umutiti neutralnu pavlaku i jaja pa preliti preko boranije i odozgo posuti palentom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 30 min.
Ako planirate da kupite Uploaded i Uptobox Premium racun uradite to koristeci moj Reflink

http://ul.to/ref/3076984

https://uptobox.com/affiliate/372156

 

Odg: Kulinarstvo
« Odgovor #16 poslato: 18 Jun 2015, 10:58:17 »
 

Na mreži kuga53™

  • Zahvalnice
  • -Zahvalio: 56
  • -Pohvaljen: 126371
  • Global Moderator
  • Prijatelj foruma
  • *
  • 15316
    Poruke
  • "Ko ništa ne zna, ne razume ništa,bezvredan je."
Nećete odoleti: Savršene ćufte od mesa


POTREBNO JE : 250 g mlevenog pilećeg mesa, 1 mladi luk, 1 kašika otopljenog putera, 1/8 kašičice kajdžuna, đumbira na vrh noža, 2 kašike rendanog  parmezana, ½ crvene paprike, ½ kašike prezli, so, biber, ulje.

 

PRIPREMA: U većoj posudi pomešajte mleveno meso sa otopljenim puterom. Izmešajte ga dobro drvenom varjačom, a zatim sastavite sa strane. Rendani parmezan pomešajte sa mrvicama i suvim začinima u posebnoj činiji. Mladi luk i papriku najpre dobro očistite, pa potom operite, a zatim iseckajte na sitno. Pomešajte sve sastojke tako da dobijete finu kompaktnu smesu. Prekrijte posudu providnom folijom, a onda je odložite u frižider na dva sata. Nakon toga vlažnim rukama formirajte kuglice i propržite na vrelom ulju. Ćufte su gotove nakon desetak minuta kada dobiju finu rumenu boju. 


ĆUFTE OD MLEVENOG MESA i PEČENE PAPRIKE


POTREBNO JE: 500 g mešanog mlevenog mesa, 1 jaje, 2 kašike integralnih prezli, 3 čena belog luka, 1 mladi luk, 3 pečene paprike, ½ srednje tikvice, so, biber, ulje.

 

PRIPREMA: Pripremite čistu posudu i u nju stavite meso. Jaje blago umutite, pa pomešajte sa mesom. Beli i mladi luk očistite, naseckajte, a tikvicu koju ste prethodno dobro oprali, takođe očistite i narendajte. Pomešajte sve sastojke i umesite ih rukama. Pečenu paprika isecite što sitnije i dodajte u smesu. Na kraju dodajte prezle i začinite ostalim začinim po želji i ukusu. Smesu ostavite u frižider na dva sata, potom je izvadite i vlažnim rukama formirajte ćufte. U dobro zagrejanom ulju propržite ćufte sa svih strana. Izvadite ih i služite toplo uz sos po želji.


HUMUS ĆUFTE

POTREBNO JE: 100 g leblebija, 1 kašika tahinija, 1 kašika maslinovog ulja, 2 čena belog luka, 400 g mešanog mlevenog mesa, 3 kašike prezli, ½ veze peršuna, so, biber-

 

PRIPREMA: Leblebije uveče operite pa potopite u vodi da odstoje preko noći. Ujutru ih ocedite od vode i stavite da se kuvaju oko sat vremena ili dok sasvim ne omekšaju. Ocedite ih od viška vode i ispasirajte štapnim mikserom. Dodajte tahini i maslinovo ulje, peršun i beli luk. Posolite po ukusu. Dobijeni humus sjedinite sa mlevenim mesom i prezlama. Sve dobro umešajte varjačom, pa potom i rukama. Ostavite smesu da odstoji u frižideru oko sat vremena, potom je izvadite i vlažnim rukama oblikujte ćufte, potom ih propržite sa svih strana na vrelom ulju da dobiju rumenu boju.


MESNE ĆUFTE SA KROMPIROM



POTREBNO JE: 400 g mešanog mlevenog mesa, 2 čena belog luka, 1 glavica crnog luka, 300 g krompira, 1 jaje, 1 kašičica praška za pecivo, 2 kašike prezli, ½ šolje kisele vode, ulje, so, biber.


PRIPREMA: Krompir najpre dobro operite, zatim ogulite i ostavite da odstoji u vodi pola sata. Ocedite ga od vode pa ga narendajte na sitnije rende. Crni i beli luk takođe očistite, pa pomešajte sa mlevenim mesom i krompirom. Dobijenoj smesi dodajte 1/3 šolje ulja, kiselu vodu, jaje i posolite po ukusu. Ostavite smesu da odstoji u frižideru bar pola sata. Vlažnim rukama oblikujte ćufte, potom ih propržite sa svih strana na vrelom ulju da dobiju rumenu boju. Izvadite ih i ostavite na ubrus kako bi se ocedile od viška masnoće. Služite uz prilog po želji.
Ako planirate da kupite Uploaded i Uptobox Premium racun uradite to koristeci moj Reflink

http://ul.to/ref/3076984

https://uptobox.com/affiliate/372156

 

Odg: Kulinarstvo
« Odgovor #17 poslato: 18 Jun 2015, 11:04:53 »
 

Na mreži kuga53™

  • Zahvalnice
  • -Zahvalio: 56
  • -Pohvaljen: 126371
  • Global Moderator
  • Prijatelj foruma
  • *
  • 15316
    Poruke
  • "Ko ništa ne zna, ne razume ništa,bezvredan je."
Testenina na četiri načina
Testenina je savršena hrana za leto. Lako i brzo se sprema, potrebno je samo da pustite mašti na volju.

Pica špageti

400 g špageta,
1 glavica crnog luka,
300 g mlevenog mesa,
2 sveža paradajza,
100 g rendanog
kačkavalja,
mešavina suvog začina,
so,
biber,
origano,
1 kašika brašna,
50 ml mlake vode

 

Priprema: Crni luk sitno iseckajte, a paradajz oljuštite i isecite na kockice. Na malo ulja propržite sitno iseckan crni luk, dodajte mu mleveno meso i dinstajte dok suvišna tečnost ne ispari. Začinite solju, začinom, biberom i origanom po želji. Preko mesa sipajte iseckan i oljušten sveži paradajz i dinstajte 5-6 minuta. Špagete obarite prema uputstvu sa pakovanja. Zatim ih procedite, prelijte ih hladnom vodom, ponovo procediti i sipajte ih u dublju tepsiju ili vatrostalnu posudu (u kojoj će se peći u rerni). Preko obarenih špageta sipati smesu od mlevenog mesa i paradajza, a preko toga mešavinu od 50 ml mlake vode i kašike brašna. Sve prekriti rendanim kačkavaljem, posuti origanom i peći na 230ºC oko 15 minuta.


Fusili sa svežim povrćem



500 g fusila,
3 mlada luka,
2 paradajza,
1 glavica zelene salate,
1 šolja kukuruza
šećerca,
1 veza peršunovog lista,
100 g feta sira,
4 kašike maslinovog ulja

 
Priprema: Skuvajte fusile i kukuruz, pa procedite i ostavite da se hlade. Za to vreme operite i pripremite mladi luk, zelenu salatu, list peršuna i paradajz. Luk iseckajte sitno na kolutiće, salatu na trakice, paradajz na kriške, a list peršuna na što sitnije komadiće. Sve povrće spojite, pa dodajte kockice feta sira. Preko svega prelijte maslinovo ulje i promešajte. Kada se testenina i kukuruz prohlade, dodajte sveže mešano povrće sa fetom i opet sve izmešajte


Testenina sa tikvicama



1 pakovanje testenine po izboru,
1 tikvica,
1 jaje,
1 šoljica mleka,
2 kašike brašna,
100 g kačkavalja,
so,
mešavina suvog začina,
origano


Priprema: U lonac za kuvanje stavite vodu da provri, pa dodajte malo soli i ubacite testeninu i tikvice sečene na štapiće. Kuvajte testeninu i tikvice 15 minuta. Kutlačom sa rupicama izvadite testeninu i stavite je u sud za serviranje. Umutite jedno jaje sa mlekom i brašnom kao za palačinke i dodajte u polovinu vode u kojoj se kuvalo testo. Posolite. Kuvajte dok se ne dobije homogena smesa. U to dodajte sitno rendani kačkavalj i ponovo mešajte dok se ne dobije homogena smesa. Prelijte sos preko testenine i ukrasite začinima.


Slatke makarone zapečene u rerni



350 g makarona,
150 g suvog grožđa,
200 g mlevenih oraha,
100 g šećera,
3 kašike ulja,
2 kašike meda,
1 l mleka

 
Priprema: Skuvajte makarone u osam decilitra mleka i tri kašike ulja oko deset minuta. Izmaknite sa vatre i ostavite par minuta da nabubre. Ukoliko je posle kuvanja ostalo puno mleka, ocedite malo makarone, pa u to dodajte orahe, šećer i suvo grožđe i sve lepo sjedinite. Izručite u pleh i pecite 25 minuta na 230 stepeni. Izvadite iz rerne i prelijte sa ostatkom mleka razmućenim sa medom. Pecite još 10-15 minuta. 


Ako planirate da kupite Uploaded i Uptobox Premium racun uradite to koristeci moj Reflink

http://ul.to/ref/3076984

https://uptobox.com/affiliate/372156

 

Odg: Kulinarstvo
« Odgovor #18 poslato: 18 Jun 2015, 12:46:09 »
 

Van mreže tasa

  • Zahvalnice
  • -Zahvalio: 135
  • -Pohvaljen: 316
  • Aktivan član
  • ******
  • 196
    Poruke
E druze moj,mogao bi ti sve ovo meni da spremis.....sta kazes???
 

Odg: Kulinarstvo
« Odgovor #19 poslato: 27 Jun 2015, 10:45:25 »
 

Na mreži kuga53™

  • Zahvalnice
  • -Zahvalio: 56
  • -Pohvaljen: 126371
  • Global Moderator
  • Prijatelj foruma
  • *
  • 15316
    Poruke
  • "Ko ništa ne zna, ne razume ništa,bezvredan je."
Tiramisu sa malinama

http://atlasonline.club/wp-content/uploads/2015/06/tiramisu-sa-malinama-1024x1024.jpg
Kulinarstvo / Neobični recepti iz celog sveta


Osvežavajuće voće u sočnom filu osvojiće sva vaša čula
SASTOJCI

    2 limuna
    45 g kristal šećera + 3 kašike
    3 grančice sveže nane
    3/4 šolje vode
    225 g maskarpone sira
    225 g rikota sira
    1,5 šolja slatke pavlake
    5 šolja malina
    2 pakovanja piškota

1. Uklonite koru sa 1 limuna i prebacite je u tiganj. Odmah narendajte i koru drugog limuna i sačuvajte. Iscedite 1/4 čaše soka od limuna u šerpu. Dodajte 1/3 šolje šećera, nanu i vodu. Dovesti do ključanja i krčkati 1 minut. Skloniti sa vatre, neka se ohladi u potpunosti, a zatim izbaciti koru limuna i nanu.

2. Umutiti maskarpone, rikotu, preostalu limunovu koru i 3 kašike šećera u velikoj posudi dok ne postane glatko. Smanjite brzinu mućenja i postepeno dodajte slatku pavlaku. Povećajte brzinu i mutite dok ne dobijete ujednačenu smesu.

3. Dodajte maline u dobijeni fil i nežno promešajte da se ne bi raspale.

4. Pleh obložite piškotama, a zatim ih prelijte sokom od limuna. Preko stavite fil, pa ponovite postupak sa preostalim piškotama i filom. Ohladite u frižideru i poslužite.
Ako planirate da kupite Uploaded i Uptobox Premium racun uradite to koristeci moj Reflink

http://ul.to/ref/3076984

https://uptobox.com/affiliate/372156