Download Area - Pored pretrage, koristite i spiskove > Kulinarstvo

Kulinarstvo / Neobični recepti iz celog sveta

(1/9) > >>

tasa:
Recepti, slani, slatki,
saveti...ideje....
pa izvolite









tasa:
Štrudla sa džemom

Za testo:
500 g brašna (tip 500)
250 ml mleka
100 ml ulja
2 jaja
1/2 kockice svežeg kvasca (25 g)
1/2 kašičice soli
5 kašičice šećera

Nadev:
džem (po izboru)

Za premazivanje rolata:
1 žumance


1
U 250 ml mlakog mleka razmutiti kvasac i dodati mu kašiku šećera, pa ostaviti da naraste 15-ak minuta. U brašno dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Umsti glatko testo. Možete ga mešati dodacima za testo uz pomoć miksera. Sjedinjeno testo mesiti još malo na malo pobrašnjanoj podlozi.
2
Testo podeliti na dva dela (dve jufke), prekriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste.
nekoliko kapi ulja

3
Jufke istanjiti što više može, pa celu površinu testa obilno namazati džemom. Urolati i ređati u podmazan pleh. Rolate premazati žumancem u koji se stavi nekoliko kapi ulja. Peći oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

4
Gotovu štrudlu vrlo malo poprskati vodom, prekriti i ostaviti da se malo ohladi. Rolate posipati prah šećerom i poslužiti tople.




tasa:
Brza gibanica


Potrebno je:
500 g kora za gibanicu
300 g sira
2 šoljice ulja
2 jajeta
1 čaša kisele pavlake
malo soli ako sir nije slan


Priprema
1
Umutiti jaja sa malo kisele vode, zatim dodati ulje i izdrobljen sir i masu dobro izmešati, zatim dodati kiselu pavlaku. Ponovo masu izmešati. Tepsiju namazati i ređati kore.
2
Prvo staviti jednu koru na dno tepsije, zatim zgužvati dve kore i umočiti ih u nadev, pa ih razvući po tepsiji, ponovo staviti jednu koru, pa ponovo dve zgužvane kore i tako dok se sav materijal ne utroši, vodeći računa da jedna kora bude poslednja. Poslednju koru premazati uljem.
3
Gibanicu peći na umerenoj temperaturi. Gibanica pripremana na ovaj način mora biti šupljikava.
4
Služi se dok je topla.


tasa:
Brzi recepti: makaroni sa sirom iz mikrotalasne rerne

Pikantni, brzo spremljeni makaroni idealan su obrok za gladne gurmane!

Kada želite ukusnu porciju testenine sa sirom, a nemate vremena za čekanje više od nekoliko minuta - primenite naš recept za makarone sa sirom iz mikrotalasne rerne!

Sastojci (za jednu porciju):

1/2 šolje makarona
1/2 šolje vode
1/5 kašičice soli
1/4 šolje mleka
1/2 šolje kačkavalja
Po želji možete dodati povrće, slaninu, čili u prahu...

Priprema:

U činiju koja može da se zagreva u mikrotalsanoj rerni stavite testeninu, vodu i so. Zagrevajte dva minuta (mikrotalasnu podesite na jako), zatim promešajte. Ako ste videli da voda vri i pre isteka vremena, možete promešati i ranije. Mešajte i zagrevajte u intervalima po 2 minuta dok se testenina ne skuva. To bi trebalo da bude oko 4-8 minuta u zavisnosti od snage mikrotalasne rerne. Ako testenina upije vodu pre nego što se skuva, dodajte još 2 kašike tečnosti.

Kada se pasta skuva, dodajte joj mleko i kačkavalj i ostale sastojke po želji. Sada zagrevajte testeninu u intervalima od 30 sekundi dok se sir ne otopi. U pauzama zagrevanja pomešajte testeninu. Ako želite sočniije makarone, dodajte još mleka i kačkavalja.

Izvor: Stvar ukusa

tasa:
Lagani slatkiš bez pečenja: šarlota s voćem


Lagan i osvežavajući kolač sa svežim voćem je idealan slatkiš za vrele, letnje dane!

Sastojci:

30 piškota
750 g svežeg voća (jagoda, malina, kajsija...)
2 dl maraskina ili višnjevače
7,5 dl krema od vanile (pogledajte recept)
12 g želatina
2,5 dl slatke pavlake
Priprema:

Dno i strane okruglog kalupa obložite piškotama. Očistite voće, prelijte ga višnjevačom i ostavite nekoliko sati na hladnom.

Želatin potopite u vodu. Napravite krem od vanile, pa dok je još topao, dodajte omekšali i oceđeni želatin, i mešajte dok se sasvim ne rastopi. Kad se masa prohladi, dodajte oceđeno voće i slatku pavlaku i pažljivo izmešajte. Sipajte u kalup preko piškota, poklopite i stavite u frižider. Pre služenja šarlotu prevrnite na tacnu i ukrasite šlagom i svežim voćem.

SAVET: Krem od vanile možete zameniti pudingom od vanile.

Krem od vanile

Sastojci:

4 jajeta
175 g šećera u prahu
kesica vanilin-šećera
60 g finog brašna
5 dl mleka
15 g putera
Priprema: Penasto umutite jaja sa šećerom i vanilin-šećerom, umešajte brašno, pa postepeno sipajte vruće mleko. Mešajte na tihoj vatri dok se masa ne zgusne. Gotov krem sklonite s vatre i mešajte dok se ne ohladi.

Vreme pripreme: 45 minuta

SAVET: Ako krem ne koristite odmah, prekrijte ga listićima putera i do upotrebe držite u frižideru!


Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju