Nalazite se trenutno ovde:


*
MS Tim    D O B R O D O S L I    ! ! !
* Pravila foruma

KODIRANJE LINKOVA
Sve linkove ili grupe linkova koji vode ka drugim sajtovima, a koje ostavljate u svojim porukama morate staviti izmedju odgovarajućih CODE tagova. Da bi linkovi bili vidljivi, treba kliknuti na dugme "Hvala" koje je obojeno plavim slovima, i nalazi se ispod avatara korisnika koji je postavio temu ili post.

DUPLIRANJE TEMA
Pre nego što želite da otvorite neku temu i postavite neke linkove...izvršite PRETRAGU. Izaberete željenu sekciju i namestite da Vam pretraga prikaže rezultate kao TEME, da biste imali sto pregledniji uvid u postavljene teme na forumu i da izbegnete da postavite duplikat.

POSTAVLJANJE TEMA
Da biste sebi i drugim članovima olakšali pretragu na forumu, potrebno je da temama date originalne nazive i godine proizvodnje.


Spajanje dva računala u LAN

Autor (Pročitano 875 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Spajanje dva računala u LAN
« poslato: 16 Februar 2013, 22:49:31 »
 

Van mreže Dejan.

  • Zahvalnice
  • -Zahvalio: 2204
  • -Pohvaljen: 61864
  • VIP
  • Prijatelj foruma
  • *
  • 5336
    Poruke

Spajanje dva računala u LAN

Hardversko sapjanje:
Kada se dva računala direktno spajaju u LAN onda obavezno to morate činiti crosswired kabelom. Ako ih spojite običnim UTP lan kabelom, mreža neće raditi. Dakle obavezan je crosswired kabel.


Slika1: Crosswired kabel

Kada ste sigurni da imate pravi kabel spojite ga u RJ-45 port (sličan telefonskom priključku samo veći), odnosno port Vaše lan kartice.
Isto tako drugi kraj kabela spojite na lan karticu drugoga računala.


Slika2: LAN port i priključen kabel

Softversko podešavanje mreže:
Nakon što ste pravilno spojili oba računala, sada ih morate softverski podesiti da mogu nesmetano komunicirati jedan s drugim.
Dakle, odite u Start > Control Panel > Network Connections, nađite konekciju vaše lan kartice (u mojem slučaju konekcija je preimenovana u ime kartice, po defaultu naziv je Local Area Network 1 ili slično) zatim desni klik na tu konekciju, izaberite Properties.

Slika3: Properties prozor LAN kartice

Kada Vam se otvori prozor properties lan kartice pod „This connection uses the following items:“ odaberite Internet Protocol (TCP/IP) i zatim kliknite na gumb Properties.
Dobili ste drugi prozor koji izgleda kao ovaj na slici broj 3. Pod IP address upišite 192.168.0.101. (zadnja tri broja možete promijeniti po želji). Subnet mask bi se automatski zatim trebao popuniti i trebao bi glasiti 255.255.255.0.

Slika4: Internet protokol LAN kartice

Sve isto napravite i na drugome računalu samo kod upisivanja IP adrese zadnja tri broja stavite različita nego na prvom računalu.

Sada je još preostalo podijeliti tvrdi disk s ostalim korisnicima u mreži. To ćete učiniti tako da odete u Start > My Computer, zatim desni klik na particiju vašeg diska, odaberite Properties, kada se otvori prozor Propertis prebacite se u karticu Sharing. Ako Vam se ne prikažu odmah sve opcije kliknite na „If you understand the risk but still want to share the root of the drive, click here“. Tada vam se otvore sve opcije sharinga. Vi samo trebate pod Network sharing and security staviti kvačicu na Share this folder on the network

Ako ste pravilno podesili mreža bi trebala raditi bez problema. Da to provjerite odite u Control Panel > Network Connections i u tom prozoru s lijeve strane pod Other Places odaberite My Network Places. Nakon što se otvori, trebali biste vidjeti ikonu s nazivom drugoga računala. Ako se ne prikaže odmah refreshajte par puta ili provjerite da vam nije uključen firewall koji zna stvarati probleme mreže.
Sada ste uspješno spojili računala!