Nalazite se trenutno ovde:


*
MS Tim    D O B R O D O S L I    ! ! !

Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Stripovi / Odg: Biblija u stripu
« Poslednja poruka od strane BingoZR™ poslato danas u 08:09:41 »
ne vidim dugme za hvala da bi se pokazali linkovi
Problem otklonjen.
2
Domaće knjige / Odg: Luka Mičeta - Kralj Milutin
« Poslednja poruka od strane Agata poslato danas u 00:21:11 »
 nlnk nlnk
3
Domaće knjige / Mario Berečić - Željezna horda
« Poslednja poruka od strane Agata poslato danas u 00:20:04 »
Mario Berečić - Željezna horda
Prva priča, «Thunupa», smještena je naoko u konkvistadorsko doba, u podneblje Južne Amerike. Naoko zato, jer se jedan od kršćanskih misionara, nakon rasprave s kolegama o tragovima kršćanstva u lokalnim, od Evropljana još neciviliziranim poganskim religijama, odjednom nađe među urođenicima koji za Evropljane još nisu čuli, a ni Evropljani za njih. Počne ih pokrštavati, stekne sljedbeništvo, ali strada od srdžbe moćnog kralja kome se vlastita kćer, probuđena kršćanstvom, odbila dalje podavati. Kroz primicanje priče kraju, polako shvaćamo da se ta epizoda zbila tisuću godina prije otkrića Amerike, odnosno da se misionaru dogodio vremenski skok.
Priča «Ovo je moja nesreća», spomenuli smo već da je bila nagrađena, u podneblju jednog prosječnog omanjeg gradića, jednom običnom malom čovjeku na leđa stavlja teško iskustvo susreta s demonom, i još teže spoznaje da se demonsko krije i među bližnjima. Slijedi «Rupa», bolnička priča o susretu sa smrću, a odmah za njom, u priči «Jednog jutra», u vremenu smo domovinskog rata. Glavni junak, običan mladić, hrvatski branitelj, izdvaja se od ostalih po moći viđenja likova iz mašte, a pri prvom njegovom susretu oči u oči s neprijateljem, obojici život spašava otkriće da imaju iste sposobnosti. «Ledeni knez» je također ratna priča, ali iz vrlo daleke prošlosti, iz vremena ratovanja Ljudevita Posavskog protiv tada najmoćnije svjetske sile, Franaka i njihovog Svetog Rimskog Carstva. Priča naizmjence teče kao povijesna kronika (s mnoštvom jezičnih i topografskih zanimljivosti koje obogaćuju osjećanje vremena u kojem se zbiva radnja), i kao romansirana biografija moćnog kneza-ratnika, no osim mača i krvi, njegovom uzlazu i konačnoj propasti fabularni doprinos daju plemenitaške i dinastičke rodbinske i bračne veze, dakle politika. Poseban sloj u ovoj priči je odnos Ljudevita Posavskog i njegovih tek generaciju prije pokrštenih župana prema čarobnjacima, vješticama, demonskim i nadnaravnim bićima koja mu nude savezništvo, ali on ga iz vjerskih razloga odbija, počevši pokolj koji kulminira u pokušaju vojnog osvajanja i porobljavanja samog Pakla.
Posljednja je u zbirci priča «Željezna horda», vrlo kreativna mješavina podžanrova fantastike i alternativne povijesti, s obilnim aluzijama na politička i ratna zbivanja dvadesetog stoljeća. U jednom te istom dobu, u stalnoj napetosti opstoje tudeški industrijski imperij, koji pokriva veći dio srednje i sjeverne Evrope, i Balkansko carstvo čiji je eksponent ljudoždersko pleme Človjekojadaca. Ova priča sadrži i jedan od najjezovitijih prizora u domaćoj književnosti uopće, još od znamenitog Andrićevog nabadanja na kolac.pdf
Ovde je skriveni sadržaj !!!
Ovaj sadržaj mogu videti samo registrovani članovi nakon zahvaljivanja na dugme HVALA4
Domaće knjige / John Grisham - Posrednik
« Poslednja poruka od strane Agata poslato danas u 00:18:17 »
John Grisham - Posrednik
Joel Backman nekoć je bio iznimno moćan čovjek. Kao odvjetnik specijaliziran za sklapanje poslova (“broker“ iz naslova), zarađivao je desetak milijuna dolara godišnje i mogao otvoriti svaka vrata u Washingtonu. Tako je bilo sve dok se nije namjerio na posao koji je i za njega bio prevelik: prodaju pristupa najmoćnijem sustavu satelitskog nadzora na svijetu. Kinezi, Rusi, Izraelci, Saudijci i tko zna tko još naumili su se po svaku cijenu dokopati Backmanove robe - prisilivši ga da pronađe spas u jedinom sigurnom utočištu koje mu je preostalo: u američkom saveznom zatvoru.Kad ravnatelj CIA-e nagovori pritiješnjenog predsjednika da Backmanu dade oprost, broker se neočekivano zatječe na slobodi - kao meta svima onima koji još uvijek žele njegovu tajnu. Prepušten samo svojoj domišljatosti, nekadašnji lovac postaje lovina...

pdf
Obrada, ŽELEZNI
edit: Chita(m)

Ovde je skriveni sadržaj !!!
Ovaj sadržaj mogu videti samo registrovani članovi nakon zahvaljivanja na dugme HVALA5
Kako se crta i slika... / Jack Hamm - Drawing Scenery
« Poslednja poruka od strane Agata poslato danas u 00:17:28 »
Jack Hamm - Drawing Scenerypdf

Ovde je skriveni sadržaj !!!
Ovaj sadržaj mogu videti samo registrovani članovi nakon zahvaljivanja na dugme HVALA6
Domaće knjige / Ivan Lovrenović - Nestali u stoljeću
« Poslednja poruka od strane Agata poslato danas u 00:16:45 »
Ivan Lovrenović - Nestali u stoljeću
Nestali u stoljeću knjiga je pred kojom valja zastati i treba je se ozbiljno uhvatiti jer kao rijetko koja precizno i bolno jasno pripovijeda o teretima što ih teglimo kroz život. Počevši od osobne povijesti, od svoje obitelji i užega familijarnoga za­vičaja, Lovrenović plete mrežu kojom obuhvaća cijelu jednu zemlju i čitav kontinent, stvarajući sveobuhvatnu sliku koja seže u prošlost, opisuje sadašnjost i ocrtava budućnost.

I sasvim je svejedno pripovijeda li Lovrenović o bosanskim franjevcima, o Bosni Srebrnoj, o nedavnom ratu, ili pak onome u čijem je vrtlogu nestao i njegov otac, govori li o velikim povijesnim događanjima ili o malim ljudskim sudbinama, jer sve što je napisao i pribilježio sklapa se u veličanstvenu građevinu u kojoj se svaki dio, makar bio i najmanji dnevnički fragment, savršeno nadopunjuje s dru­gima ocrtavajući veliku priču. Ivan Lovrenović nevjerojatno jasno pokazuje da je literatura sudbina i da je pisanjem moguće rekonstruirati svijet i svjetove, jer stvarnost i izmišljaj jedno su te isto kada ih stvara veliki autor.

Nestali u stoljeću istinski su književni dragulj velikog maj­stora jezika koji ne zapisuje, već iznova stvara.

Dobitnik nagrade Meša Selimović 2014.

pdf
Ovde je skriveni sadržaj !!!
Ovaj sadržaj mogu videti samo registrovani članovi nakon zahvaljivanja na dugme HVALA7
Domaće knjige / Fredrik Bakman - Brit-Mari je bila tu
« Poslednja poruka od strane Agata poslato danas u 00:15:53 »
Fredrik Bakman - Brit-Mari je bila tu
Zabavna, dirljiva i zanosna priča o ljubavi i novim prilikama, ali i o neočekivanim prijateljstvima koja nas mogu naučiti tome ko smo zaista i šta smo sve u stanju da uradimo.

Brit-Mari ne može da podnese nered. Ona uvek večera u isto vreme i započinje svoj dan u šest ujutru, jer se samo ludaci bude kasnije. I nije pasivno-agresivna. To nipošto. Mada ljudi ponekad tumače njene dobronamerne predloge kao kritiku.

U šezdeset trećoj godini svega joj je dosta. Najzad napušta svoj četrdesetogodišnji brak lišen ljubavi i pronalazi posao na jedinom mestu gde je to moguće: u Varoši, oronulom naselju razorenom ekonomskom krizom. Za sitničavu Brit-Mari, navikavanje na taj novi svet sa bučnom decom, blatnjavim podovima i cimerom koji je (doslovno) pacov neće ići nimalo lako.

Što se tiče samih stanovnika Varoši, na samoj ivici očaja predaju se baš onom čega se Brit-Mari apsolutno užasava: velikoj ljubavi prema fudbalu. Kada lokalni omladinski tim izgubi svaku nadu da će pronaći trenera, angažovaće nju.

Brit-Mari nerado prihvata novu ulogu mentora tim izgubljenim dečacima i devojčicama, ali ubrzo primećuje kako joj značaj u zajednici raste. A što je još čudnije, postaje predmet romantičnog interesovanja ljubaznog i zgodnog lokalnog policajca po imenu Sven. Da li u ovom svetu čudaka i neprilagođenih likova Brit-Mari konačno može da pronađe svoje mesto?

„Ova knjiga je nenametljiva pohvala herojima svakodnevice, onima koji se ne pojavljuju u novinama ili na televiziji.“ Litteraturmagazinet

pdf
Ovde je skriveni sadržaj !!!
Ovaj sadržaj mogu videti samo registrovani članovi nakon zahvaljivanja na dugme HVALA8
Domaće knjige / Đorđe Otašević - Rečnik srpskih antiposlovica
« Poslednja poruka od strane Agata poslato danas u 00:07:47 »
Đorđe Otašević - Rečnik srpskih antiposlovica
Antiposlovice su ekspresivni izrazi nastali kao rezultat vrlo različitih strukturno-semantičkih transformacija ne samo poslovica, već i izreka, krilatica, aforizama, poznatih političkih parola, fraza, izjava i eufemizama. Obično se koriste za satirično, ironično ili humorističko komentarisanje određene situacije, događaja, ličnosti i slično. U srpskim antiposlovicama dominantna je politička i socijalna komponenta, mada ima i čisto humorističkog poigravanja jezikom. Za razumevanje većine antiposlovica neophodno je poznavanje socijalnog i jezičkog konteksta u kojem su nastale.
Za razliku od ruskih, američkih i engleskih antiposlovica kod kojih se u objavljenim zbornicima autor najčešće ne navodi i koje se smatraju delom narodnog stvaralaštva, autori srpskih antiposlovica obično su poznati.

pdf
Ovde je skriveni sadržaj !!!
Ovaj sadržaj mogu videti samo registrovani članovi nakon zahvaljivanja na dugme HVALA9
Domaće knjige / Donato Carrisi - Igra šaptača
« Poslednja poruka od strane Agata poslato danas u 00:06:53 »
Donato Carrisi - Igra šaptača
Zlo menja ime, menja izgled, krije se, ostavljajući za sobom neizbrisive tragove. Poigrava se i zabavlja, i uvek je nekoliko koraka ispred.
Poziv policiji stigao je sa jedne farme udaljene petnaestak minuta od grada. Uplašeni ženski glas tražio je pomoć, ali te noći je besnelo žestoko nevreme i prva patrola uspela je da dođe tek nekoliko sati kasnije. Prekasno.
Porodica Anderson je nestala, istražitelji nemaju odgovore, sve je jedna velika enigma.
Jedina koja može da otkrije poruku skrivenu u zlu, prestala je da traga za nestalima i povukla se da vodi izolovan život na obali jezera.
Ipak, kada je pozovu da pomogne oko slučaja, Mila Vaskez ne može da se suzdrži.

pdf
Ovde je skriveni sadržaj !!!
Ovaj sadržaj mogu videti samo registrovani članovi nakon zahvaljivanja na dugme HVALA10
Enciklopedije / Burton S. Kaliski - Encyclopedia of Business and Finance
« Poslednja poruka od strane Agata poslato danas u 00:05:58 »
Burton S. Kaliski - Encyclopedia of Business and Financepdf

Ovde je skriveni sadržaj !!!
Ovaj sadržaj mogu videti samo registrovani članovi nakon zahvaljivanja na dugme HVALA


Stranice: [1] 2 3 ... 10