Nalazite se trenutno ovde:

*
MS Tim    D O B R O D O S L I    ! ! !
* PRAVILA FORUMA - OBAVEZNO PROČITATI PRE POSTAVLJANJA TEMA

KODIRANJE LINKOVA
Sve linkove ili grupe linkova koji vode ka drugim sajtovima, a koje ostavljate u svojim porukama morate staviti izmedju odgovarajućih CODE (#) tagova. Da bi linkovi bili vidljivi, treba kliknuti na dugme "Hvala" koje je obojeno plavim slovima, i nalazi se ispod avatara korisnika koji je postavio temu ili post.

DUPLIRANJE TEMA
Pre nego što želite da otvorite neku temu i postavite neke linkove...izvršite PRETRAGU. Izaberete željenu sekciju i namestite da Vam pretraga prikaže rezultate kao TEME, da biste imali sto pregledniji uvid u postavljene teme na forumu i da izbegnete da postavite duplikat.Za lakšu pretragu, koristite INDEX LISTE.

POSTAVLJANJE TEMA
Da biste sebi i drugim članovima olakšali pretragu na forumu, potrebno je da temama date originalne nazive i godine proizvodnje.


Dekalog (1989-1990)

Autor (Pročitano 133 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Dekalog (1989-1990)
« poslato: 06 Maj 2023, 18:57:34 »
 

Van mreže mihro

  • Zahvalnice
  • -Zahvalio: 595
  • -Pohvaljen: 36764
  • Moderator foruma
  • Prijatelj foruma
  • *
  • 2191
    Poruke
Dekalog (1989-1990)

IMDb

https://i.imgur.com/Pc38D0h.jpg
Dekalog (1989-1990)


Dekalog: serija koja slika sam život. Filmska umetnost shvaćena u njenom pravom, najširem značenju je način da se na filmskom platnu ili TV ekranu, koristeći se simbolima i osobenostima filmskog jezika, predstave i gledaocu prenesu mentalni procesi i unutrašnji doživljaji koji kroz simbole najčešće izviru iz najmračnijih dubina čovekove podsvesti. Prava filmska umetnost bavi se filozofskim apstrakcijama i moralnim dilemama, etičkim izazovima. Istražuje neka od najdubljih i najkomplikovanijih ljudskih psiholoških stanja. Najčešće je društveno angažovana, pa se u njoj obično prepoznaje uticaj umetničke avangarde. Dobar film treba da prati razvoj drugih društvenih disciplina i pravaca u umetnosti, posebno u filozofiji i psihologiji, gde se sa njima stapa i prožima i ne može se jasno od njih odvojiti.

Serija Dekalog poljskog autora Kšištofa Kješlovskog bazirana je na deset božjih zapovesti, a vremenski okvir dešavanja je Poljska osamdesetih godina prošlog veka u toku promena političkih sistema. Kiezlovski je izbegao svakodnevne aspekte života u Poljskoj toga vremena, a bavio se onim temama koje su univerzalne. Likovi, koji su živeli život izvan organizovanih religioznih pravila, suočeni su u određenom trenutku sa moralnim problemima koje moraju da reše. Svi su oni stanari jednog kompleksa zgrada, a pojavljuje se i jedan momak koji ništa ne govori, a koji može da predstavlja samog Hrista. Ova mini serija se sastoji od deset epizoda koje nisu striktno vezane za pojedine zapovesti. Neke obuhvataju više njih, a neke celokupan etički sistem koji treba da prikažu. Tematika ovih priča je religijska, a struktura biblijska. Kao što je rečeno, bazirana je na deset božjih zapovesti, ističući njihovu aktuelnost. Postoje i pokušaji uparivanja, odnosno korelacije, ovih deset priča sa deset zapovesti.

https://i.imgur.com/licGXbP.jpg
Dekalog (1989-1990)


 [download]

Usklađen prevod u rar arhivi

Epizode 01-10
Ovde je skriveni sadržaj !!!
Ovaj sadržaj mogu videti samo registrovani članovi nakon zahvaljivanja na dugme HVALA