Nalazite se trenutno ovde:

*
MS Tim    D O B R O D O S L I    ! ! !
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČLANOVE

OBAVEŠTENJE ZA SVE ČLANOVE: NEMOJTE PRIJAVLJIVATI NEISPRAVNE UPTOBOX LINKOVE, HOSTER UPTOBOX VIŠE NIJE U FUNKCIJI.TAKOĐE, NEMOJTE NI POSTAVLJATI NEPOTREBNE KOMENTARE U VEZI NEISPRAVNIH LIKOVA U TEME KOJE IH SADRŽE I TIME SPAMOVATI FORUM.TRAŽIMO REŠENJE I DRUGI HOSTER ZA POSTAVLJANJE LINKOVA, MOLIMO ČLANOVE DA BUDU STRPLJIVI.OVO JE SITUACIJA ZA KOJU NE POSTOJI BRZO I LAKO REŠENJE, A GAŠENJEM UPTOBOX HOSTERA JE NANETA OGROMNA ŠTETA I NAŠEM FORUMU A I DRUGIMA KOJI SU KORISTILI TAJ HOSTER KAO PRIMARNI.ZA OBNOVU LINKOVA NAJBOLJE JE KONTAKTIRATI AUTORE TEME PREKO PP DA SE NE BI FORUM NEPOTREBNO ZATRPAVAO PRIJAVAMA.

Poučne priče

Autor (Pročitano 4807 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Odg: Poučne priče
« Odgovor #90 poslato: 12 Mart 2023, 18:13:30 »
 

Van mreže Искушеник

 • ☦️☦️☦️
 • Zahvalnice
 • -Zahvalio: 1111
 • -Pohvaljen: 45187
 • Root Admin
 • Prijatelj foruma
 • *
 • 12813
  Poruke
 • ☦️☦️☦️
  • https://megasrbija.com
https://borbazaistinu.rs/wp-content/uploads/2023/03/111.jpg
Poučne priče


Још кад је био дете, једном човеку бака је увек говорила: „Дечко мој, ето, када велики порастеш и кад ти буде тешко на души – ти иди у храм, тамо ће ти увек бити боље”.
Кад човек порасте, живот му постаде потпуно неподношљив, сети се тада савета своје баке и пође у један храм.

И ту му неко приђе:
– „Немој руке тако да држиш!”
Друга дотрча:
– „Немој ту да стојиш!”
Трећа га помери:
– „Не можеш тако да се облачиш!”
Иза њега га опомињу:
– „Не крстиш се како треба!”
Тада му приђе једна жена и рече:
– „Човече, боље је да изађеш из храма, да купиш себи књижицу о томе како овде треба да се понашаш, а онда дођи.”
Изађе човек из храма, седе на клупу и горко заплака.
Одједном зачу глас:
– „Дете моје, зашто плачеш?”
Подиже човек своје уплакано лице и угледа Христа.
– „Господе! Не пуштају ме у храм!” – рече.
Исус га загрли:
– „Не плачи, они у храм ни Мене не пуштају.”


borbazaistinu


''Prvi čovjek Adam postade duša živa, a posljednji Adam duh koji oživljuje.''
1. poslanica Korinćanima 15, 45;Пут монаха
https://megasrbija.com/index.php?topic=114756.0
 


Odg: Poučne priče
« Odgovor #91 poslato: 16 April 2023, 11:41:22 »
 

Van mreže Pesak

 • Zahvalnice
 • -Zahvalio: 5648
 • -Pohvaljen: 1595
 • VIP
 • Aktivan član
 • *
 • 177
  Poruke
Три дана
„Видећеш ти кад дођеш у моје године!“, колико сте пута чули ову реченицу?

„Не можете доживети ове моје године, а да немате невоље. Године и невоље иду увек заједно“, рекла је сиромашна бака и дала животну лекцију младој жени.

На старом месту, на почетку пролаза, седела је стара продавачица цвећа. Око њених ногу били су распоређени букети свежег цвећа на раширеном новинском папиру. Продавачица цвећа се смешила, а њено старо, изборано лице сјајило је неком унутрашњом радошћу.

Без много размишљања млада жена се окренула, изабрала је један букет и упитала: „Данас сте изгледа срећни?“ „Зашто да не, одговорила је старица. Све је добро. Зар не?“ Била је јадно одевена и веома стара, њен одговор је изненадио жену.

„Па ви овде седите већ годинама. И увек сте насмешени. Изгледа да се добро носите са својим невољама?“ „Па не можете доживети ове моје године, а да немате невоље. Године и невоље иду увек заједно“, одговорила је. „Али све вам је то као Исус и Велики петак“, а онда је застала. „Као шта?“ упитала је жена.

„Као Исус и Велики петак. Када је Исус умро на крсту у петак, био је то најгори дан за Исуса. И кад се појаве невоље, ја се увек тога сетим. Јер тада себе подсетим и шта се догодило са Исусом три дана касније. Тада је Исус устао из гроба – васкрснуо је из мртвих. Када ствари пођу како не треба, научила сам да не гунђам већ чекам три дана, јер тада све некако изађе на добро.“

Млада жена се насмешила у знак поздрава и пошла даље. Понела је са собом малу лекцију о стрпљењу, и кад год дођу невоље или неприлике увек се сети речи: „Дај Богу прилику да ти помогне. Причекај три дана.“
„Мудрост је када све схватиш али се више не нервираш.
 

Odg: Poučne priče
« Odgovor #92 poslato: 23 Maj 2023, 14:51:16 »
 

Van mreže Искушеник

 • ☦️☦️☦️
 • Zahvalnice
 • -Zahvalio: 1111
 • -Pohvaljen: 45187
 • Root Admin
 • Prijatelj foruma
 • *
 • 12813
  Poruke
 • ☦️☦️☦️
  • https://megasrbija.com
Срећа није главни циљ брака

 Брак је пут за спасење човека. Ако га размотримо са становишта духа Цркве, онда ћемо морати да признамо да главни циљ брака не може бити ништа друго до спасење човека. То јест, циљ брака не може бити ни срећа, ни рођење деце, ни на пример, проналажење животног сапутника – све су то ствари од другоразредног значаја.

Брак је веома важан догађај у нашем животу и сама Црква га благосиља и штити. Знате, у првим годинама Цркве постојали су одређени хришћани, јеретици разуме се, који су учили да је брак нешто гнусно, нешто ниже од чедности и да нико не би требало да ступи у брак. Али Свети апостол Павле говори: «Женидбу да држе сви у части, и постеља женидбена да буде чиста» (Јев. 13, 4).

 Црква је врло рано у постулатима Апостолских и Васељенских Сабора одбацила такве погрешне идеје о браку. На једном од Сабора чак је разматрано да ли свештеницима треба да буде дозвољено да буду у браку. И римокатолици до наших дана још увек не допуштају својим свештеницима да се жене – тамо нема брака, већ само целибат. И тако се на том Сабору водила расправа може ли свештеник да буде ожењен, зато што су неки хришћани сматрали да је брак нижи од чедности, да се не уклапа у духовни живот, а тим пре у живот свештенства.

Разуме се да православни оци нису прихватили то јеретичко и погрешао гледиште и један подвижник, Свети свештеномученик Пафнутије, чак је стао у одбрану свештеника са породицом и рекао да поштен брак није препрека за свештеника. Од тог тренутка у Православној цркви постоје ожењени свештеници. Сходно томе, Црква прихвата, благосиља брак и верује да је он пут за спасење.

Главни циљ брака, тог толико важног догађаја, јесте наше спасење. То треба добро разумети, зато што на тој основи треба и градити брак; ако човек не положи правилну основу, онда ће све на крају испасти криво. Из свог малог искуства – наравно, не личног, јер ја никада нисам био у браку, – већ из искуства које сам стекао из разговора са многим људима који се сусрећу са разним проблемима, а нарочито из разговора са православним супружницима, блиским Цркви, који такође упадају у невоље и тешке положаје, увидео сам да и њима недостаје та спознаја да је брак пут за спасење.

Неко ће ипак рећи:

– Ја сам се оженио јер хоћу да будем срећан. Желим да будем са особом која ће ме волети и да у нашој породици царује хармонија. Желим да моја породица буде моја сигурна лука где могу да се одморим када се вратим кући, – тако ми причамо.

Да, све је то природно, људски. Али да ли тако треба да буде? Навешћу један пример из монашког живота, како бисмо разумели да је тај пагански дух еудаимонизма проникао и у наше хришћанско размишљање.

Данас младић који жели да постане монах говори следеће:

– Желим да се закалуђерим, да нађем добар манастир, са добром братијом, добрим оцима, добрим старцем. Желим да тај старац буде свет, разборит, да се не љути, да није злобан, да се не односи лоше према мени, да разуме све моје потребе. Добро би било и да се манастир налази на лепом месту, ма да све тамо буде добро!

И ето човек са таквих полазишта улази у монашки живот. Тако сам и ја почео као млад монах, али сам напослетку схватио да је то била грешка. А у «Патерику» примећујемо сасвим супротно гледиште. Тако је неки младић пришао старцу и упитао га:

– Ава, куда да пођем да се спасем?

То јест «куда да се запутим како бих се закалуђерио»? И добио је одговор:

– Чедо моје, иди тамо где те чека труд, тамо пођи. Не иди тамо где је све лако, ако желиш да се спасиш. Уколико хоћеш да будеш задовољан, да ти буде добро и лепо, она у реду, иди тамо где је све лако. Али ако заиста желиш да пронађеш спасење иди тамо где су потешкоће, где је потребан труд.


Једном је неки младић упитао Аву Захарија:

– Ава, како треба да се понашам са манастирском братијом како бих достигао спасење?

И старац је узео своју камилавку, бацио је на земљу, изгазио је и рекао:

– Ако постанеш овакав, тада ћеш се спасти. Ако постанеш ова камилавка, и други те буду газили, моћи ћеш да се спасеш.

Није му рекао: «Ако хоћеш спасење, твој старац треба да буде кротак, да се не испречава на путу твојих прохтева, да се брине о теби», – итд. Не, свети оци нису тако посматрали ствари.

Сећам се, када сам био на Светој Гори, дошао је један архимандрит из Атине и желео да нађе себи келију, где би могао да се посвети тиховању. Пришао је оцу Јеврему у Катунакију и рекао:

– Геронда, има ли овде код вас нека келија где бих могао да се посветим тиховању и подвижничком животу?

Старац му је одговорио:

– Келија има много.

Ако је ико од вас био у Катунакији, тај зна да тамо има много келија.

А архимандрит ће њему:

– Желим келију у којој има пијаће воде.

– Па, имамо и такве.

– И да не буде влаге! И да не буде на великој надморској висини, и да није у пећини, ни под литицом…

Отац Јефрем га је прекинуо:

– Оче, врати се ти натраг у Атину, ниси ти за Катунакију! Овде је потребан труд, а не комфор.
То говоримо са тачке гледишта монаштва. Али и у браку, хришћанском браку, животни циљ треба да буде спасење. И када кажемо «спасење», тада имамо у виду да човек заволи Христа више од свега, да се сједини са Њим, како би све окренуо на своју духовну корист и усавршио свој живот у Исусу Христу. Приступајући браку он треба да мисли на следећи начин: «Ако се оженим то значи да мој брак треба да постане средство које ће ме довести до спасења…».

Сећам се како су млади људи долазили старцу Пајсију и говорили:

– Оче, помолите се да нађемо добру девојку за женидбу!

Старац је одговарао:

– Ма хајте децо! А шта ће бити са лошим девојкама? Сви хоћете добре, а шта да се ради са лошим?

Настављао је:

– Шта да урадимо? Да их усолимо и затворимо у конзерве као сардине? Да их конзервирамо? Неко треба и лоше да узме!

А потом је довршио беседу:

– Децо, то је грешка и ви градите свој брак на погрешној основи.

Ви хоћете да узмете добру девојку – у реду. Ма како год да то природно изгледа и ма колико горко било, ако све не крене по плану, – да, то је логично, али то је погрешна основа, зато што је то брак који се своди искључиво на жељу за срећом. То значи да ја ступам у брак зарад задовољства, а не због спасења. То јест, мој главни циљ није моје спасење, брак са Христом, већ да ми живот буде пријатан. Стога, ако ступим у брак и увидим да та добра, скромна, кротка хришћанска девојка није баш толико кротка и скромна, те да је не красе искључиво врлине, већ и пороци, као и код сваког човека, и када крену проблеми у браку ја ћу рећи: «Али ја нисам хтео такав брак! Нисам хтео да се мучим, живцирам, да ме она стално малтретира».

Да, све је то људски, али се на крају крајева испоставља да је за наше спасење било неопходно да не пребивамо у том жељеном комфору. А ако сагледамо невоље у браку на духовнији начин, зар се било шта дешава без Промисла Божијег? Тим пре у нашем браку!

Када сам дипломирао наставио сам да се дружим са неким колегама из исте генерације. И после неколико година, када сам се већ налазио у Новом Скиту, једном сам се попео на лимуново дрво да оберем воће и прилази ми монах и каже:

– Слушај, дошао је један човек и тражи те!

Ја сам му рекао:

– И шта, сад да се спуштам? Пусти га нека дође овде!

Дошао је, бацио сам поглед на њега с висине и видим младића са поседелом брадом, бледог, мршавог, измученог. Питам га:

– Ко си ти?

Он каже:

– Зар ме ниси препознао? Мој ти глас уопште није познат?

– Не, није ми познат!

– Па то сам ја, Панајот, твој колега са факултета!

– Јао, Панајоте, па како си постао такав, сине мој? Да се ниси разболео?

– Ма не, оженио сам се!

А ја сам ето мислио да се разболео. Рекао сам му пар речи за утеху:

– Не падај духом, скоро си се претворио у свете мошти!

Он се осушио, изгледао је полумртво, коса му поседела. Оженио се нашом колегиницом са факултета и каже ми:

– Шта да ти причам оче? Сећаш ли се те и те?

– Да, била је наша колегиница. Памтим је.

– Сву ми је душу појела!

Да… Убрзо су га оци научили како да остане на правом путу. Објаснили су му да га сигурно чекају проблеми у браку. Нашао је компликовану жену, али они обоје имају своје недостатке, и обоје трпе. Али само ако се то сагледа са духовне тачке гледишта човек може да извуче корист из свих тих потешкоћа. Ако се човек на прави начин односи према свим брачним проблемима, моћи ће све да их окрене на велику духовну корист.Митрополит Атанасије Лимасолски
С руског Александар Ђокић

Извор: Православие.ру


''Prvi čovjek Adam postade duša živa, a posljednji Adam duh koji oživljuje.''
1. poslanica Korinćanima 15, 45;Пут монаха
https://megasrbija.com/index.php?topic=114756.0
 

Odg: Poučne priče
« Odgovor #93 poslato: 20 Jul 2023, 18:42:11 »
 

Van mreže Искушеник

 • ☦️☦️☦️
 • Zahvalnice
 • -Zahvalio: 1111
 • -Pohvaljen: 45187
 • Root Admin
 • Prijatelj foruma
 • *
 • 12813
  Poruke
 • ☦️☦️☦️
  • https://megasrbija.com
СТОЛИЦА


https://hriscanskeprice.files.wordpress.com/2020/03/d0a1d0b2d0b5d188d182d0b5d0bdd0b8d0ba-d0b8-d0b1d0bed0bbd0b5d181d0bdd0b8d0ba.jpg
Poučne pričeЈедна дјевојка је замолила свештеника да дође и да се помоли за здравље њеног болесног оца који је био на постељи. Ушавши у собу, свештеник је примијетио столицу поред кревета и помислио је да су се спремали за његов долазак.

    Очекивали сте ме? – упита свештеник.
    Не, а ко сте ви? – упита га болесни човјек.
    Ја сам свештеник. Ваша кћерка ме је замолила да се помолим за ваше здравље. Када сам видио празну столицу поред кревета претпоставио сам да сте знали за моју посјету.
    Ах, да, столица… – рече болесник и настави тихим гласом: – Никоме нисам причао о томе…

Сав живот сам ишао у цркву и тамо сам увијек слушао како треба непрестано да се молимо, да молитва човјеку даје пуно и да грије његово срце. Но све молитве су ми улазиле на једно ухо а излазиле на друго. Нисам могао да их запамтим, можда и због тога што ме нису дотицале. А потом сам престао да се молим. И тек прије неколико година један добар другар ми је рекао да је молитва просто разговор са Богом. Посавјетовао ме је да сједнем на једну столицу а на другој да замислим Исуса Христа који сједи. Јер Он је рекао: „Ја сам са вама до свршетка свијета.“ – „А онда Му испричај све што те мучи и пажљиво слушај као што мене сада слушаш,“ – рече ми. Испробао сам и толико ми се то допало, да сам свакодневно по два сата почео да тако чиним. Но, трудио сам се да то не види моја кћерка која би могла помислити да сам полудио.

Свештеник се обрадова за болесника и посавјетова га да не престане да води такве разговоре са Богом, затим се помоли за њега, благослови га и оде.

Кроз неколико дана после тог догађаја кћерка је поново дошла и рекла је да јој је отац умро.

Свештеник ју је упитао:

    Како се упокојио?
    Око два сата поподне отац ме је позвао ближе кревету, – одговорила је дјевојка. – Рекао ми је да ме веома воли и пољубио ме је. Отишла сам у продавницу а када сам се вратила више није дисао. Но, нешто у његовој смрти ми се чини као чудно. Изгледа да је последњих секунди скупио сву снагу, одмакао се од јастука и пришао ка столици која је била поред његовог кревета и на њу положио главу. Управо тако сам га пронашла. Шта мислите, шта би то могло да значи?!

    Дај Боже свакоме такву кончину, – одговорио је свештеник, бришући сузе. – Столица није била празна.Извор приче:  hriscanskeprice.com   
Са руског: Парохија Кравичка


''Prvi čovjek Adam postade duša živa, a posljednji Adam duh koji oživljuje.''
1. poslanica Korinćanima 15, 45;Пут монаха
https://megasrbija.com/index.php?topic=114756.0
 

Odg: Гласање у „прашуми“
« Odgovor #94 poslato: 22 Avgust 2023, 10:46:11 »
 

Van mreže Pesak

 • Zahvalnice
 • -Zahvalio: 5648
 • -Pohvaljen: 1595
 • VIP
 • Aktivan član
 • *
 • 177
  Poruke
Гласање у „прашуми“

Једном је у прашуму стигла сова која је била у заробљеништву те је објаснила осталим животињама људске обичаје. Испричала је на пример како су људи у градовима вредновали уметнике на такмичењима како би одлучили ко је најбољи у којој дисциплини: у сликању, цртању, моделирању, певању.

Замисао да прихвате људске обичаје снажно се распламсала међу животињама и можда је баш због тога одмах организовано такмичење у певању, на које су се убрзо пријавиле готово све присутне животиње, од стоноге до носорога. Предвођени совом, која је то научила у граду, одлучено је да ће награда бити додељена након тајног гласања свих такмичара и да ће на тај начин они бити сами свој жири.
Тако је и било. Све животиње, укључујући и једног човека који је живео на ободу прашуме, попеле су се на позорницу и певале, добијајући већи или мањи аплауз од слушалаца. После су забележили свој глас на папирић и ставили га, пресавијеног, у велику гласачку кутију коју је надгледала сова. Кад је стигао тренутак пребројавања, сова се попела на импровизовану позорницу и, уз помоћ два стара мајмуна, отворила гласачку кутију како би почело пребројавање гласова тог “ слободног демократског гласања ”, као што је чула од политичара у градовима.
Један од стараца извукао је први глас и сова је, на свеопште узбуђење, узвикнула:
- Први глас, браћо, иде нашем брату магарцу!
Завладала је тишина попраћена спорадичним бојажљивим пљеском.
- Други глас: магарац!
Настаде опште  комешање.
- И трећи глас: магарац!

Такмичари су почели гледати један у другог, у почетку изненађени, а после са оптужујућим погледима и на крају, како су се низали гласови за магарца, све посрамљенији, осећајући се кривим због својих гласова. Сви су знали да нема горе песме од магарећег рева. Ипак, један за другим, гласови су га бирали као најбољег певача.
И тако је на крају пребројавања бирачких гласова “ независним избором непристранога  жирија ”, одлучено да је неуједначено и бучно магарчево урликање победило, и  проглашено “ најбољим гласом прашуме и околине ”.

**
Сова је после објаснила шта се догодило: сваки такмичар, сматрајући себе несумњивим победником дао је свој глас најлошијем такмичару, ономе који није могао представљати никакву претњу, тако да је гласање било једногласно. Само два гласа нису припала магарцу: магарчев, који је веровао да нема шта изгубити па је искрено гласао за шеву, и човеков, који је, а како и не би, гласао за самог себе.
[/size]
„Мудрост је када све схватиш али се више не нервираш.