Nalazite se trenutno ovde:

*
MS Tim

W3Schools

    D O B R O    D O S L I    ! ! !




-->> DMCA <<---

Audrey Hepburn / Odri Hepbern

Autor (Pročitano 1234 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Audrey Hepburn / Odri Hepbern
« poslato: 04 Januar 2016, 11:40:29 »
 

Van mreže Lea

  • Zahvalnice
  • -Zahvalio: 162
  • -Pohvaljen: 177
  • Aktivan član
  • ******
  • 67
    Poruke
Audrey Hepburn / Odri Hepbern
(4. maja 1929. - 20. januara 1993.)






Odri Hepbern (eng. Audrey Hepburn) je bila engleska glumica i model, rođena 4. maja 1929. u Briselu (Belgija), a preminula 20. januara 1993. godine u Tolokenazu (Švajcarska). Njeno puno ime bilo je Eda Ketlin Van Hemstra Hepbern-Ruston.




Biografija

Rođena je kao Odri Katlin Raston (eng. Audrey Kathleen Ruston) u Briselu od oca Džozefa Entonija Rastona, irskog bankara i majke baronese Ele fan Hemstra, pripadnice holandske aristokratije čiji su preci bili francuski i engleski kraljevi. Njen otac je tek kasnije dodao prezime Hepbern. Imala je dva polubrata iz majčinog prvog braka sa holandskim plemićem. Pohađala je privatne škole u Engleskoj i Holadiji. Roditelji su joj se razveli 1935. godine, a ona nastavlja da živi sa majkom u Arnemu(Holandija). Kada je započela Nemačka invazija na Holandiju u Drugom svetskom ratu, ona odlučuje da koristi ime Eda fan Hemstra, jer je njeno staro ime zvučalo suviše engleski.






Tokom holandske gladi u toku zime 1944. godine, Nemci su zaplenili od Holanđana ograničene količine hrane. Bez grejanja i hrane, ljudi su umirali od gladi i hladnoće. Zbog neuhranjenosti, Odri je ozbiljno obolela. Ostajala je u krevetu i čitala knjige, da ne bi razmišljala o gladi, a kasnije je izvodila balet da bi sakupljala novac za pokret otpora.

Nakon rata se seli sa majkom u London (Engleska), gde je bila balerina, radila kao model i 1951. godine počinje da radi kao glumica. Glumom se počela baviti da bi majci pomogla oko troškova. Njena prva veća uloga je bila u filmu „The Secret People“, 1951. godine u kome je igrala balerinu. Kasnije igra u muzičkoj komediji na Brodveju koja se zvala „Gigi“. Za tu ulogu je nagrađena nagradom „Theatre World Award“. Posle toga 1953. godine igra sa Gregorijem Pekom u filmu “Praznik u Rimu”, za kog osvaja Oskara za najbolju glavnu glumicu. Nešto kasnije igra u predstavi “Ondine”, za koju je nagrađena nagradom Toni za najbolju glumicu. Nagradu je dobila posle nekoliko sedmica nakon Oskara, čime je potvrdila svoju glumu i kao filmska i kao pozorišna glumica.



“Praznik u Rimu”



Postavši velika holivudska zvezda, imala je priliku da igra sa poznatim glumcima kao što su: Fred Aster (Funny Face), Hemfri Bogart i Gari Kuper (Love In The Afternoon), Džordž Pepard (Doručak kod Tifanija), Keri Grent (Šarada), Reks Harison(Moja lepa gospođice), Piter O'Tul (Kako ukrasti milion) i Šon Koneri (Robin i Marian). Mnogi od ovih glumaca su joj postali prijatelji, Reks Harison je Odri zvao svojom najdražom glavnom glumcom. Keri Grent je jednom rekao „sve što želim za božićje da snimim još jedan film sa Odri“, a sa Gregorijem Pekom je ostala prijateljica celog života. Nakon njene smrti, Pek je pred kamerama recitovao njenu omiljenu pesmu „Unending Love“ (Ljubav koja ne prestaje).



“Doručak kod Tifanija”



Privatni život

Bila je pedesetih godina verena za Džejmsa Hensona, da bi se kasnije udala dva puta, za glumca Mela Ferera i italijanskog doktora Andrea Dotija. Iz braka sa Fererom ima sina Šona, dok iz braka sa Dotijem ima još jednog sina koji se zove Luka. Pre njene smrti upoznala je Roberta Voldersa sa kojim je bila u vezi, iako se nikad nisu venčali.

Početkom devedestetih je otkrila da ima neku vrstu raka na slepom crevu. Operisala se u Los Anđelesu, ali joj to nije pomoglo. Preminula je 20. januara 1993. godine u Tolokenazu (Švajcarska). Ostala je zapamćena kao jedna od najlepših glumica koje su se pojavile na filmu.



 



Odg: Audrey Hepburn / Odri Hepbern
« Odgovor #1 poslato: 04 Januar 2016, 11:45:37 »
 

Van mreže Lea

  • Zahvalnice
  • -Zahvalio: 162
  • -Pohvaljen: 177
  • Aktivan član
  • ******
  • 67
    Poruke
http://forum.titlovi.com/uploads/97533/audrey_hepburn1.png
Audrey Hepburn / Odri Hepbern



Rad za UNICEF

Nakon svog poslednjeg filma, postala je počasni ambasador UNICEF. Zbog svoga iskustva tokom Drugog svetskog rata, odlučila je da pomaže siromašnoj deci iz raznih zemalja sveta. Iako je radila za UNICEF i tokom pedestetih, sada se više posvetila tom radu i posećivla je siromašne zemlje u Africi i južnoj Aziji. Neumorno je radila za UNICEF sve do kraja života.



Nagrade

1953.   Nagrađena   Oskar
Najbolja glavna glumica   Praznik u Rimu

1954.   Nominovana   Oskar   Najbolja glavna glumica   Sabrina

1959.   Nominovana   Oskar   Najbolja glavna glumica   Priča o kaluđerici

1961.   Nominovana   Oskar   Najbolja glavna glumica   Doručak kod Tifanija

1967.   Nominovana   Oskar   Najbolja glavna glumica   Wait Until Dark







 

Odg: Audrey Hepburn / Odri Hepbern
« Odgovor #2 poslato: 04 Januar 2016, 12:00:41 »
 

Van mreže Lea

  • Zahvalnice
  • -Zahvalio: 162
  • -Pohvaljen: 177
  • Aktivan član
  • ******
  • 67
    Poruke
Zanimljivosti

•   Snimljen je biografski film o njoj, koji se zove The Audrey Hepburn Story.
•   Pošta SAD je 2003. godine izdala poštansku marku u njenu čast.
Odri Hepbern je i danas jako poznata i popularna, njena slava i njen kult su i danas jako prisutni u medijima.Govorila je engleski,francuski,italijanski i holandski jezik.




Markica sa likom Odri Hepbern prodata za 53.500 evra



Filmografija

•   Nizozemski u sedam lekcija (1948.) (dokumentarac)
•   Monte Carlo Baby (1951.)
•   Smijeh u raju (Laughter in Paradise; 1951.)
•   One Wild Oat (1951.)
•   The Lavender Hill Mob (1951.)
•   Young Wives' Tale (1951.)
•   The Secret People (1952.)
•   We Will Go to Monte Carlo (1952.) (francuska verzija Monte Carlo Baby)
•   Praznik u Rimu (Roman holiday; 1953.)



“Sabrina” 1954.



•   Rat i mir (War and peace; 1956.)
•   Smiješno lice (1957.)
•   Ljubav poslije podne (Love in the Afternoon; 1957.)
•   Green Mansions (1959.)
•   The Nun's Story (1959.)
•   The Unforgiven (1960.)
•   Doručak kod Tiffanyja (Breakfast at Tiffany's; 1961.)
•   The Children's Hour (1961.)



Šarada (Charade; 1963.) sa Keri Grantom



•   Paris, When It Sizzles (1964.)
•   My Fair Lady (1964.)
•   Kako ukrasti milijun (How to Steal a Million; 1966.)
•   Two for the Road (1967.)
•   Sama u tami (Wait Until Dark; 1967.)
•   Robin i Marian (1976.)
•   Krvna linija (Bloodline; 1979.)
•   Svi su se smijali (They All Laughed; 1981.)
•   Ljubav među lopovima (Love Among Thieves; 1987.) (TV)
•   Uvijek (Always; 1989.)





Neutaživi sjaj u očima






Izvor; wikipedija: mudremisli.com; poezijaslika.blogspot.com; critics-associated.com; youtube; majaurosevic.blogspot.com; titlovi.com; pinterest.com; nadlanu.com; journeysinclassicfilm.com;